Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

Składniki na 6 porcji



• 1 kg schabu bez kości

• 15 dag suszonych kalifornijskich śliwek bez pestek

• 1/2 łyżeczki do kawy kminku

• sól, sok z połowy cytryny

• łyżka masła

• ząbek czosnku

• po pół łyżeczki majeranku i oregano


Etapy przygotowania



1. Schab umyć, po czym w środku, wzdłuż kawałka mięsa wąskim, długim nożem zrobić otwór. Wpychać w otwór kolejno suszone śliwki do momentu, kiedy ukażą się po przeciwnej stronie. Pokropić schab sokiem z cytryny i odłożyć na 15 minut.

2. Schab posolić, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać majerankiem, kminkiem i oregano.

3. Rozgrzać na patelni masło i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć wraz z masłem do brytfanny. Podlać 1/2 szklanki wody i piec pod przykryciem około godziny.

4. Prawie upieczony schab odkryć i piec jeszcze około 40 minut, polewając wytworzonym sosem, aż wierzch się zrumieni.



5. Schab ten jest doskonały także na zimno. Krojony w cienkie plasterki jest równie smakowity jak dekoracyjny.

dodane na fotoforum: