Składniki na 6 porcji
• 1 kg schabu bez kości
• 15 dag suszonych kalifornijskich śliwek bez pestek
• 1/2 łyżeczki do kawy kminku
• sól, sok z połowy cytryny
• łyżka masła
• ząbek czosnku
• po pół łyżeczki majeranku i oregano
Etapy przygotowania
1. Schab umyć, po czym w środku, wzdłuż kawałka mięsa wąskim, długim nożem zrobić otwór. Wpychać w otwór kolejno suszone śliwki do momentu, kiedy ukażą się po przeciwnej stronie. Pokropić schab sokiem z cytryny i odłożyć na 15 minut.
2. Schab posolić, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać majerankiem, kminkiem i oregano.
3. Rozgrzać na patelni masło i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć wraz z masłem do brytfanny. Podlać 1/2 szklanki wody i piec pod przykryciem około godziny.
4. Prawie upieczony schab odkryć i piec jeszcze około 40 minut, polewając wytworzonym sosem, aż wierzch się zrumieni.
5. Schab ten jest doskonały także na zimno. Krojony w cienkie plasterki jest równie smakowity jak dekoracyjny.
dodane na fotoforum: