Zimne nóżki (galareta wieprzowa z nóżek i golonki)

Zimne nóżki (galareta wieprzowa z nóżek i golonki)

składniki:
600 g golonki800 g nóg wieprzowych1 cebula1 główka czosnku1 marchew1 pietruszka1 seler1 łyżka żelatyny1 ugotowane na twardo jajkonatka pietruszki do dekoracjiprzyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób przyrządzania:
Umyte golonki i nóżki włóż do garnka, zalej wodą tak aby były przykryte. Dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pół główki obranego czosnku i gotuj przez 3 godz. na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez sito. Dodaj do niego żelatynę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj. Jajko pokrój w plasterki. W salaterkach układaj na spodzie plasterek jajka, listki natki pietruszki i kostki marchewki. Na to wyłóż mięso i zalewaj przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstaw do lodówki aż do stężenia.

dodane na fotoforum: