Pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Czas: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: średnie
Dla ilu osób: powyżej 4

12 dużych pieczarek (w sezonie lub na uroczyste okazje - borowików )
250 g mielonego mięsa
1 jajko
2 szalotki
2 ząbki czosnku
30 g masła
pietruszka
seler (liście )
sól
pieprz

Pieczarki wymyć, odciąć nóżki. Poszatkować pietruszkę, seler, czosnek, szalotki i nóżki grzybów. Wymieszać z mięsem. Dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim przygotowany farsz (3 - 4 min.). Przestudzić i napełnić nim głowy grzybów. Piekarnik rozgrzać do temp. 210°C (th.7). Grzyby ułozyć w naczyniu do zapiekanek i zapiekać przez ok. 20-25 min, do lekkiego zrumienienia.

dodane na fotoforum: