Pieczarki Nadziewane Mięsem Mielonym w Kruchej Panierce - Batte...

Pieczarki Nadziewane Mięsem Mielonym w Kruchej Panierce - Batte...

Nadziewane pieczarki od zawsze gościły u mnie w domu na stole, na każdą rodzinną okazję czy to święta urodziny lub imieniny. Pyszne, nie trudne w wykonaniu. Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, w kruchej panierce z "ciasta naleśnikowego"....lub czasem tylko w bułce tartej i jajku...

Składniki na wykonanie pieczarek i nadzienia:
1kg pieczarek średniej wielkości
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
2 średnie cebule starte na tarce
1 jajko
10 łyżek bułki tartej
sól i pieprz do smaku

Wyjąć ogonki z pieczarek, następnie umyć, jeśli ktoś woli to nawet i obrać, ja nigdy nie obieram. Przygotować nadzienie z mięsa mielonego. Z ogonków można przygotować sałatkę z pieczarek i pietruszki, którą za prezentowałam już wcześniej. Sałatka z Pieczarek, Jajek i świeżej Pietruszki

Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszać. Nadziewać nim przygotowane pieczarki.

Składniki na panierkę:
sól, pieprz do smaku
łyżka octu
200g mąki pszennej
1 szklanka wody (250ml)
plus mąka do obsypania pieczarek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, wodą, octem (najlepiej mikserem) dodać szczyptę soli i pieprzu. Konsystencja ciasta powinna być minimalnie gęstsza od ciasta naleśnikowego.

Przygotowane pieczarki obsypać mąką i wrzucać pojedynczo do przygotowanego ciasta naleśnikowego. Następnie przekładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Obsmażać z każdej strony do zarumienienia. Najlepiej najpierw kłaść pieczarki stroną z nadzieniem mielonym. Tą stronę smażyć trochę dłużej by mieć pewność że mięso dobrze się usmażyło.

Podczas smażenia pieczarek należy uważać, gdyż wypływać może woda ze smażących się pieczarek i tłuszcz będzie pryskał.

Inna wersja panierki to maczać przygotowane pieczarki w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie obtaczać w bułce tartej.

dodane na fotoforum: