pieczarki nadziewane

pieczarki nadziewane

20 średniej wielkości pieczarek
30 g masła
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 jajo
sól
pieprz
20 g tartej bułki
60 g masą do skrapiania
30 g sera tylżyckiego
zielenina

„Młode pieczarki, o jasnych spodach, średniej wielkości, oczyszczamy z piasku, płuczemy, oddzielamy kapelusze od nóżek, które drobno siekamy. Do posiekanych nóżek dodajemy drobno posiekaną, usmażoną cebulę, sól, pieprz, jajo oraz zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nadzienie nakładamy do pieczarek; wykładamy na brytfankę, posypujemy każdą pieczarkę żółtym serem i tartą bułką. Kładziemy kawałki masła, wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika, zapiekamy. Gdy lekko się zrumienią, wyjmujemy, układamy na półmisku, dekorujemy zieloną pietruszką, podajemy jako przekąskę lub dodatek do mięs pieczonych po angielsku.”

dodane na fotoforum: