Pieczarki nadziewane mięsem

Pieczarki nadziewane mięsem

Pieczarki mają niezwykle mało kalorii, tylko 24 kcal/100 g.
Mielone mięso wołowe jest chudsze od mięsa mieszanego.

Przygotowanie: 30 minut, Przyrządzanie: 20 minut

Składniki na 4 porcje:

12 dużych pieczarek;

2 kromki pieczywa tostowego;

10 g masła;

20 dag mielonej wołowiny;

2 łyżki siekanej natki pietruszki;

po 1/4 łyżeczki drobno posiekanego tymianku i majeranku;

2 żółtka;

sól i pieprz;

masło do formy;

200 ml rosołu warzywnego.

1. Pieczarki opłukać, a jeszcze lepiej przetrzeć wilgotną ściereczką. Wszystkie ciemne miejsca na kapeluszach wyciąć nożem. Trzonki oddzielić od kapeluszy, delikatnie je wykręcając. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, resztę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na maśle.

2. Grzanki wymieszać z mięsem i ziołami, dodając żółtka. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180o C.

3. Formę żaroodporną o odpowiedniej wielkości nasmarować tłuszczem i ułożyć w niej pieczarki wypełnione nadzieniem.

4. Podlać rosołem warzywnym i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Podawać z bułką paryską lub bagietką oraz sałatką z pomidorów.

Rada

Trzony pieczarek usuwa się wykręcając je delikatnie przy samym kapeluszu. Dzięki temu kapelusze pozostaną nieuszkodzone.

Pieczarek nie przygotowywać na zapas, gdyż białko zawarte w grzybach rozkłada się w temperaturze pokojowej i staje się nieprzyswajalne.

dodane na fotoforum:

marys24

marys24 2011-11-12

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 260 kcal/1110 kJ; 14 g białka; 17 g tłuszczów; 10 g węglowodanów.

agus73

agus73 2011-11-13

oj uwielbiam pieczarki nadziewane..............;;-DDD

skama07

skama07 2017-04-06

bardzo smaczna galeria:)
zapraszam do przyjaciół:)

dodaj komentarz

kolejne >