Pierś jest najmniej kaloryczną częścią kurczaka.
Pierś zawiera przy tym wyjątkowo dużo białka.
Przygotowanie: 20 minut, Przyrządzanie: 30 minut
Składniki na 4 porcje:
4 filety z piersi kurczaka;
4 łyżki oliwy z oliwek;
1 łyżeczka suszonego rozmarynu;
sól, ostra papryka mielona;
8 cienkich plastrów wędzonej szynki;
1 ząbek czosnku, 1 cebula;
3 selery naciowe;
3 marchewki, 2 małe cukinie;
1 łyżka koncentratu z pomidorów;
1/2 szklanki wytrawnego białego wina;
2 łyżki oliwy z oliwek;
1 łyżeczka startej skórki z cytryny;
1 łyżka siekanej natki pietruszki.
1. Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Oliwę podgrzać na patelni i podsmażyć filety na brązowo. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy filet zawinąć w dwa plastry szynki.
2. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i seler oczyścić, cukinie umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z białym winem.
3. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Dodać warzywa i czosnek, podsmażyć. Wlać koncentrat rozprowadzony w winie, dodać sól i paprykę do smaku.
4. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć gotowe filety, ułożyć je na podgrzanych talerzach i trzymać w cieple. Do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę. Ułożyć je na talerzach obok mięsa. Podawać gorące.
Rada
Dla podniesienia smaku, filety można zawijać w szynkę parmeńską; szczególnie aromatyczna jest też niemiecka szynka wędzona.
Krojenie "na zapałkę" (w julienne): warzywa pokroić na kawałki dł. 5 cm. Każdy kawałek pokroić na długie plastry, po czym - również wzdłuż - na b. cienkie słupki
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 370 kcal/1560 kJ; 34 g białka; 23 g tłuszczów; 24 g węglowodanów.