Babka gotowana w parowarze.PO WYJĘCIU.
Składniki;
1/2, szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju ,1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub 1/2 szklanki budyniu), 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, zapach (dowolny), cukier waniliowy, łyżka soku z cytryny , łyżka spirytusu (niekoniecznie), tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy,
WYKONANIE
Żółtka utrzeć z cukrem dodać alkohol i olej , ubić mikserem ,odstawić mikser mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i powoli dodawać do masy, wlać zapach . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą za pomocą łyżki (delikatnie). ja dodałam pokrojone morele zamiast rodzynek .Parować 40-45 minut .Po upieczeniu i odparowaniu polać polewą .Niebo w gębie.Można upiec w piekarniku.
manka32 2011-07-10
.BABKĘ MOŻNA ZROBIĆ W FORMIE DO GOTOWANYCH BABEK ,DOSTĘPNE W SKLEPACH AGD.BABECZKA JEST BARDZO SMACZNA ,WILGOTNA I DELIKATNA..ROŚNIE BEZ PROSZKU DO PIECZENIA SPRAWDZIŁAM,POLECAM DLA OSÓB MAJĄCYCH DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE.SMACZNEGO.
xmarcox 2011-07-11
Na pewno pyszna,oj zjadło by się...smacznego:)
kot54 2011-07-12
Pyszna jest pewnie i już zjedzona.....
Pozdrawiam wieczorkiem :)
danka1 2011-07-12
zapewne była sobie pyszna.
kot54 2011-07-14
Pozdrawiam i lepszej pogody życzę :)