BABKA Z PAROWARU PO WYJECIU Z FOREMKI.

BABKA Z PAROWARU PO WYJECIU Z FOREMKI.

Babka gotowana w parowarze.PO WYJĘCIU.

Składniki;
1/2, szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju ,1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub 1/2 szklanki budyniu), 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, zapach (dowolny), cukier waniliowy, łyżka soku z cytryny , łyżka spirytusu (niekoniecznie), tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy,

WYKONANIE

Żółtka utrzeć z cukrem dodać alkohol i olej , ubić mikserem ,odstawić mikser mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i powoli dodawać do masy, wlać zapach . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą za pomocą łyżki (delikatnie). ja dodałam pokrojone morele zamiast rodzynek .Parować 40-45 minut .Po upieczeniu i odparowaniu polać polewą .Niebo w gębie.Można upiec w piekarniku.

manka32

manka32 2011-07-10

.BABKĘ MOŻNA ZROBIĆ W FORMIE DO GOTOWANYCH BABEK ,DOSTĘPNE W SKLEPACH AGD.BABECZKA JEST BARDZO SMACZNA ,WILGOTNA I DELIKATNA..ROŚNIE BEZ PROSZKU DO PIECZENIA SPRAWDZIŁAM,POLECAM DLA OSÓB MAJĄCYCH DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE.SMACZNEGO.

jokam

jokam 2011-07-10

I to jest coś dla mnie!
Dobrej, spokojnej nocki. :))

anana57

anana57 2011-07-11

a ile oleju,bo pominęłaś...pozdrawiam musi być dobre, wilgotne to fakt

mania99

mania99 2011-07-11

miłego dnia
pozdrawiam:)

xmarcox

xmarcox 2011-07-11

Na pewno pyszna,oj zjadło by się...smacznego:)

kot54

kot54 2011-07-12

Pyszna jest pewnie i już zjedzona.....
Pozdrawiam wieczorkiem :)

danka1

danka1 2011-07-12

zapewne była sobie pyszna.

kot54

kot54 2011-07-14

Pozdrawiam i lepszej pogody życzę :)

dodaj komentarz

kolejne >