BABKA Z MORELAMI Z PAROWARU.

BABKA Z MORELAMI Z PAROWARU.

Babka gotowana w parowarze.

Składniki;
1/2, szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju ,1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub 1/2 szklanki budyniu), 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, zapach (dowolny), cukier waniliowy, łyżka soku z cytryny , łyżka spirytusu (niekoniecznie), tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy,

WYKONANIE

Żółtka utrzeć z cukrem dodać alkohol i olej , ubić mikserem ,odstawić mikser mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i powoli dodawać do masy, wlać zapach . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą za pomocą łyżki (delikatnie). ja dodałam pokrojone morele zamiast rodzynek .Parować 40-45 minut .Po upieczeniu i odparowaniu polać polewą .Niebo w gębie.Można upiec w piekarniku.