dwa kosze kań
beates 2013-10-06
będzie kolacja na maksa;)
lorenzo 2013-10-06
nieźle...:)
trawnik 2013-10-06
widać, lubisz :))) Pozdrawiam serdecznie wieczorową porą :))) i życzę pięknych kolorowych snów :))
piatal 2013-10-06
samcze są,,ale ja się ich boję,,jak przeżyjesz to zazdroszczę,,
bo smakowo wspaniałe,,,
evita 2013-10-07
piękne są te kanie... gdyby były rozwinięte fajne schabowe by były... :) ale czy to na pewno kanie?...
oliwkaa 2013-10-09
Sa piekniutkie ,słyszałam,ze smaczne ale nie odważyłabym się spróbować ....foto cudne !
krysty 2013-10-10
z rodziny pieczarkowatych,
Młode kanie łatwo pomylić z muchomorami, dlatego z reguły się ich nie zrywa. Osoby, które nie mają odpowiedniej wiedzy na temat grzybów mogą pomylić czubajkę kanię z najgroźniejszym z grzybów – śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Dlatego jeśli nie jesteśmy pewni, jaki to grzyb, zostawmy go w lesie.
Kania a la schabowy
5 kapeluszy kani
1 jajko
mąka
bułka tarta
olej
sól, pieprz do smaku
Grzyby oczyścić, kapelusze oprószyć solą i pieprzem. Otoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące, z ziemniakami (zamiast kotleta schabowego).
Kania w cieście
kapelusze kani
mąka
1 szklanka mleka
1-2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
olej
sól do smaku
Kapelusze kani oczyścić, delikatnie oprószyć solą. W misce przyrządzić ciasto naleśnikowe. Jajko połączyć z solą, mlekiem, mąką i proszkiem do piecze...