ponoć można robić z nich konfitury
************************************
\"Surowej jarzębiny nie jemy.
Za to suszona i dodatkowo przerobiona na sok lub syrop, a także inne przetwory, ma dobroczynne właściwości dla zdrowia. Jakie?
- jarzębina działa przeciwzapalnie na błony jelit, żołądka oraz łagodzą podrażnienia wątroby,
- napar z jarzębiny jest stosowany przy przeziębieniach,
- napar z owoców jarzębiny działa pomocnie w kamicy nerkowej, czytamy na portalu Mamzdrowie.pl
- dzięki zawartości garbników jarzębina może działać bakteriobójczo i przeciwzapalnie
- owoce jarzębiny mogą przyspieszać gojenie się ran
- napary z jarzębiny czasem zalecane są przy przewlekłych problemach trawiennych\"
* cytat z gazety Super Express *
lidia23 2014-09-28
niektórzy robią jeszcze nalewkę:)
szczerze mówiąc ja nigdy nic z niej nie robiłam choć mam ją w zasięgu ręki..jakoś nie jestem przyzwyczajona i boję się że może być trująca..wiem że owoce przed np.zrobieniem nalewki wkładają na jakiś czas do zamrażarki bo z surowych nie wolno robić..nie znam się na tym więc nie robię..
ładna ,dorodna jarzębina na Twoim zdjęciu..ładna fotografia:)
miłego wieczoru!
danaka9 2014-09-28
Prawda...kiedyś robiłam jednak wcześniej trzeba ją zamrozić ,traci wtedy większość goryczki...ma specyficzny smak...pozdrawiam☻