syn zapowiedział się z synową więc w tzw.międzyczasie poczyniłam chruściki :)
robiłam rożne chruściki ,na piwie ,drożdżowe itd ale te z babcinego zeszytu smakują nam najbardziej :)
20dkg mąki pszennej
3 żółtka
3-4 łyżki śmietany -u mnie jogurt naturalny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub octu ,przyznaję ,że nigdy octu nie dawałam ,więc nie wiem czy jest oki
wszystko wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto ,konsystencja ciasta makaronowego ,rozwałkować cienko ,starać się jak najmniej podsypywać mąka, ciasto kroić na paski o szer.3 cm , dł 10-15 cm ,każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok.5-6 cm i przewinąć ,wrzucać na rozgrzany tłuszcz,smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron ,wyjąć ,osączyć na ręczniku papierowym,oprószyć cukrem pudrem ,u mnie z dodatkiem cynamonu-używam ogromne ilości cynamonu w kuchni :)
można również przyrządzić je bez proszku do pieczenia ...
maria10 2016-01-24
.... aż mi ślinka poleciała.... a Ty szybka jesteś..... pozdrawiam Cię bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru:))))))
niusia1 2016-01-24
po pączkach trzebaby upiec też chrustu ale dzisiaj wczoraj dostałam na wynos pysznego tortu i sernika z urodzinek Antosia to jest do kawy
astra40 2016-01-24
Ale pyszności u Was:)
re: Lidziu, sprawdziłaś ile litrów ma Twoje naczynie do pieczenia chlebka?
mocarz 2016-01-24
oo i to lubie i to baardzo :)
Lidziu nie da sie określic smaku :) niby jak pączki ale brak im kalorii heheheh ale sa smaczne
kris13 2016-01-29
Bardzo szybko ten karnawał mija w tym roku............i za kilka dni tłusty czwartek ;)
kimeraj 2016-02-03
Mam przepis od swojej śp.babci - nie daje się proszku do pieczenia, ale dodaje jeszcze całe jajko, 2 łyżeczki cukru i margarynę. Ocet używam i jest jak najbardziej oki....babcine chruściki są mega chrupiące....mniammm!