cwibak z białek ...

cwibak z białek ...

...jeszcze gorący ...:)

...żeby białka nie zmarnowały się ...


9 białek
2 szkl.mąki
1 szkl.cukru
1-2 żółtka
1/2 kostki margaryny (roztopić,wystudzić)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,wsypać cukier+ cukier waniliowy,nadal ubijać,jak piana będzie dobrze połączona z cukrem dodać żółtko,miksować,dodać mąkę z proszkiem,wlać ostudzoną margarynę,zamieszać,na końcu można dać garść rodzynek,przemieszać,wylać do dużej keksówki (30x11x8)wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką lub manną,włożyć do piekarnika nagrzanego 175 st.piec ok.50 min.
Smacznego!

dodane na fotoforum:

anad60

anad60 2015-02-04

Lidzia nic tylko jeść....pysznie wygląda !!!

choco13

choco13 2015-02-04

Jeszcze nie robilam cwibaka...Smacznie wyglada....

niusia1

niusia1 2015-02-04

i ja podobnie jak choco13 nie robiłam więc warto wreszcie zrobić,bo pysznie wygląda!

astra40

astra40 2015-02-04

Apetyczny;)

jmania

jmania 2015-02-04

Wiem że jest pyszny bo piekłam, pięknie wyrósł.

krycha2

krycha2 2015-02-04

re: smakują i szybko się je robi...na sobotę planuję cwibak...odchudzać się będę potem..

xenon

xenon 2015-02-04

Re. Podesłać ?
A cwibak wygląda b. apetycznie ...

margoll

margoll 2015-02-04

Smakowity wypiek:)

basia43

basia43 2015-02-05

Kurka wodna! A u mnie się zmarnowały....:(

bogna87

bogna87 2015-02-05

Na drugi raz juz nie zmarnuje ani jednego bialka ...

astra40

astra40 2015-02-05

re: były naprawdę smaczne i chrupiące. Jedyny mankament to taki, że trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Jak widać na zdjęciu, jeden chips się przypalił. Drugi mankament to taki, że znikają w mig, bo za jednym wkładem do piekarnika wychodzi ich niewiele, a jednak dość długo trzeba je w tym piekarniku trzymać.

alkaa

alkaa 2015-02-05

Pyszności babeczka...

kris13

kris13 2015-02-05

a ja nigdy nie mogę uzbierać tyle białek...............

halinag

halinag 2015-02-06

Super... bo tych białek czasami zostaje:))

kimeraj

kimeraj 2015-02-06

Białka u mnie nigdy się nie marnują - mrożę i na zaś jak znalazł :))

isia2

isia2 2015-02-07

musze wypróbować, szczególnie jak się piecze pączki to dobra alternatywa

krystin

krystin 2015-02-08

Super...gospodarność jest cechą piękną...pozdrawiam:)

elle54

elle54 2015-02-28

O! Ciekawy przepis, zawsze myślałam , że z białek to tylko bezy ( które nawet mi wychodziły a których potem nikt jeść nie chciał ;))

dodaj komentarz

kolejne >