pomidorowy czwartek :)))

pomidorowy czwartek :)))

Do robienia przetworów kupiłam pomidory z gatunku LIMA, bo są bardzo mięsiste i mają stosunkowo niewiele soku, choć w trakcie gotowania wytworzy się go wystarczająca ilość,są teraz stosunkowo tanie ...kupiłam 12 kg ,od rana praca wre i pomidorowy zapach w całym domu ;)))

pomidory w zalewie :
pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić ,nałożyć do słoików,dodać gorczycę ,pieprz mielony ,po 2 plasterki cebuli do każdego słoika ,zalać zalewą ...na 1 l wody 1łyżka soli ,1 łyżeczka cukru-zagotować ,gorącą lub zimna zalać pomidory ,zakręcić słoiki ,pasteryzować 10 min.

dodane na fotoforum:

anetka

anetka 2013-09-19

super swoje przetwory

mariam5

mariam5 2013-09-19

smaczniutkie są......pozdrawiam:)

alisha

alisha 2013-09-19

Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce, w tym roku nie robię przetworów,pomidorki na pewno pyszne

moon7

moon7 2013-09-19

Podziwiam szczerze:-)pyszne musza byc takie pomidorki:-)

pentom

pentom 2013-09-19

Ja je później wykorzystujesz?
Do sałatek jakiś, czy zupy? ;)

pola6

pola6 2013-09-19

Robię bardzo dużo przetworów, ale takich pomidorów nie.
Na pewno są pyszne.

alkaa

alkaa 2013-09-19

też jeszcze takich nie robiłam...

kris13

kris13 2013-09-19

faktycznie cały czwartek pomidorowy u Ciebie ;))

jmania

jmania 2013-09-19

nie wiedziałam że i tak można zrobić

ewaiza

ewaiza 2013-09-19

MAM PRZEPIS TO MOZE ZROBIE

jonna

jonna 2013-09-19

Jeszcze jeden świetny przepis....

kirena

kirena 2013-09-21

Jak je potem zużywasz i do czego podajesz?

kimeraj

kimeraj 2013-09-21

Pomidorki Lima są najlepsiejsze na świecie (koktajlowe też) :))

prelud

prelud 2014-02-03

Ale bez octu?? Wyglądają przepysznie :)

dodaj komentarz

kolejne >