Przepis: https://krystyna9.blogspot.com/2017/07/ciasto-z-kremem-chawowym.html
ibek47 2017-07-29
Kusząca oferta pochłonięcia bogatego w węglowodany smakołyku .
kimeraj 2017-07-29
Krysiu, czytałam na blogu,że niezadowalająco było czuć chałwę.....i chyba na to nie ma rady. Ja też w swoim przepisie na ciasto z kremem chałwowym potroiłam nawet ilość chałwy niż w oryginalnym przepisie i dalej nie było jej tak czuć jak bym chciała :((((
kimeraj 2017-07-29
re: Krysiu, ja tak robiłam masę chałwową:
3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe (na opakowaniu ma być,że budyń jest na 1/2 l mleka), 300 g chałwy waniliowej, 200 g masła, kieliszek spirytusu.
Budyń ugotować na 3 szklankach mleka. Masło utrzeć na puszystą masę porcjami dodając wystudzony budyń. Na koniec dodać spirytus. Chałwę zmiksować w oddzielnej misce i dodać do kremu. Ucierać do gładkości.
Spirytus pownien spotęgować smak chałwy a i tak to nie uzyskała, tego smaku co chciałam :( I dodam,że dawałam oryginalną chałwę z Rosji :))
majka54 2017-07-30
Jak zwykle cala Ty ,znów cos bardzo kuszącego ,prezentuje sie super.Może mi sie tez tak uda .Pozdrawiam mile .