- Ciekawe dlaczego dali mi ksywkę Dżin? Pewnie dlatego,że wszystko mogę?
- Nie, stary. Po prostu, gdy tylko ktoś odkręca butelkę, ty od razu się pojawiasz :))
Dzisiaj ogóraski w zalewie musztardowej :)
Ogórki, ziele angielskie, gorczyca (w przypadku innej musztardy niż francuska).
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części. Z większych wykroić środki z ziarenkami.
Zalewa: 1 litr wody, szklanka octu, 300 g cukru, 3 płaskie łyżki soli, 5 łyżeczek ostrej musztardy (można użyć musztardy francuskiej z gorczycą).
Musztardę rozprowadzić w wodzie, dodać pozostałe składniki, zagotować.
Ogórki układać pionowo w słoikach, dodać ziele angielskie, zalać zalewą. Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.
Pycha!
Spokojnego weekendu :*
Pozdrawiam mocniasto :*
krycha2 2023-07-22
...takie ogórasy robiłam mimo ,że z octem ale 30 dkg cukru równoważy smak...fakt....pycha.
asia70 2023-07-23
Tak z tego przepisu robiłam, polecam jest super.
re,,,ja dopiero pod koniec sierpnia do Polski wyruszamy i za ogóreczki się wezmę jeśli jeszcze będą.
kimeraj 2023-07-24
re: Asiu, ogóreczki pod koniec sierpnia na pewno będą, tylko cena zapewne wyższa :((