Babcina mądrość głosi: kobieca logika jest po to, żeby męska psychika ochoojała :)))
Kochani, poczęstuję Was Bajką siostry Anastazji ale wg mojej wersji :D
Biszkopt ciemny:
6 jajek, szklanka cukru, 12 łyżek mąki, 2-3 łyżeczki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wylać na formę i piec w temp.160-180 stopni ok.20-30 minut.
Po wystudzeniu (a najlepiej drugiego dnia) przekroić na pół.
Biszkopt jasny:
3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę i piec w temp.160-180 stopni ok.20-30 minut.
Masa:
1 litr śmietany 30%, 500 g serka mascarpone, cukier puder do smaku, 3 galaretki w różnych kolorach.
Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu. Każdą przelać do osobnego naczynia i zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w malutką kosteczkę (ja galaretki przygotowałam dzień wcześniej i na drugi dzień kroiłam).
Śmietanę ubić, dodać do smaku cukier puder, serek mascarpone i kostki galaretek.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny (nasączyć) - 1/2 masy - biszkopt jasny (nasączyć) - 1/2 masy - biszkopt ciemny (nasączyć) - polewa (p.s. ja zamiast polewy dałam masę śmietanową - jest jej dużo i na pewno wystarczy).
Udanego poniedziurwa!
babcia1 2020-01-13
O Kasieńko Twoja Bajka pełna wspaniałego Smaku!!
kimeraj 2020-01-19
re: Olu, blaty nasączam różniście: 1) syrop z brzoskwiń z puszki+ajerkoniak, 2) gorąca kawa rozpuszczalna + rum, 3) 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone we wrzątku + dopełnić wiśniówką do 0,5 litra, 4)gorąca herbata + cukier + cytryna
+ wódka (spirytus), 5) amaretto