Babcina mądrość: Drogie Panie, bajka o Smoku Wawelskim od najmłodszych lat uczy nas, żeby nie zadowalać się byle baranem :D
Hejo kochani <3 Przetwórnia warzywna "Zakręcona jak słoik" otwiera swoje podwoje :) Dzisiaj w obróbce fasoleczka.
Fasolkę myję, obcinam końcóweczki, wrzucam na wrzątek i sparzam ok.4 minut od ponownego zagotowania wody. Następnie studzę, pakuję do woreczków i zapełniam nienażartą zamrażarkę :)))
Pozdrawiam każdego z osobna :) Cmok :*
krysty9 2017-07-29
Re: a gdyby tak do gotowego kremu wkruszyć te czwarta chałwa i tylko wymieszać ? Wtedy w kremie by były całe kawałki chałwy. Chyba ???
astra40 2017-07-29
Fajny pomysł na przechowywanie, ale ja nie mam zamrażarki:( A zamrażalnik lodówki dużo nie pomieści:)))
krycha2 2017-07-29
O..tak samo zrobiłam ze swoją nadprogramową fasolką...sporo zjadłam ale i zamrażarce się dostało...
ibek47 2017-07-30
W jaki sposób pozbyć się włókien z fasolki szparagowej ?
babcia1 2017-07-30
Kasiu ja wczoraj włożyłam ale koleżanka z innego forum powiedziała że ona co roku kładzie fasolkę po umyciu i osuszeniu bez blanszowania i super zdaje jej egzamin ..a jak che wyjąć żeby dać do zupy to wyjmuje kapkę wcześniej i potem kroi na odpowiednie kawałki a do bułeczki to odrazu wrzuca na wrzątek po wyjęciu i ponoć super zdaje to egzamin..no włożyłam na razie w jej sposób 3 torebki..
Wspaniałej Niedzieli Życzę
kimeraj 2017-07-30
re ibek47: Przecinając końcówki fasolki, nie docinaj ich do końca, a delikatnym ruchem ciągnij za włókna :)
oliwkaa 2017-07-31
Fajnie masz ... ja sie nie mieszczę z takimi zapasami ...hmmm