Rybka po grecku :)

Rybka po grecku :)

Babcina mądrość:
Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia, by móc bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami....

Zapraszam na rybkę po grecku.... zapewne każdy ma swoją sprawdzoną recepturę, ale gdyby komuś był potrzebny przepis - piszcie, a będzie Wam dany hehe :D Teraz potrzebny ktoś jeszcze z gorącym chlebkiem i rozgrzewającym *napojem* i możemy karnawalić... ;)

Przepis:
1 kg marchewki, 1 kg cebuli, 1/2 kg pietruszki, 1 większy seler, przecier pomidorowy, 2 kg filetów (z mintaja, dorsza, morszczuka).
Rybę oprószyć solą, pieprzem i mąką. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę pokroić w piórka, resztę warzyw zetrzeć na tarce jarzynowej (ja używam mrożonych warzyw - w sezonie trę warzywa na tarce, pakuję do woreczków i mrożę. Później wykorzystuję praktycznie do wszystkiego - i jaka oszczędność czasu). W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dolać troszeczkę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przecier, sól, pieprz. Nakładać na usmażoną rybę. Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno :)

Cieplutkiej nocy, bo u mnie prawdziwa zima - już jest -18 :)))
Jelenia Góra była jednym z trzech najzimniejszych miast w Europie ;)
Buziole :*

mis20

mis20 2016-01-22

Witaj Kasieńko otwórz okienko..zadzieram kiece i na rybkę do ciebie lecę..-:)))buziolki milutkiego weekendu :-)

watroba

watroba 2016-01-22

wygląda apetycznie, Ty masz rybę ja mam trunki rozgrzewające tylko ta odległość, to może Ty jedz a ja będą piła, pozdrawiam ...

kimeraj

kimeraj 2016-01-22

re: haha....ciekawe Elu kto lepiej wyjdzie na tej naszej trunkowo-rybnej imprezie na odległość ;))

kimeraj

kimeraj 2016-01-22

re: droga Aniu, okienka nie otworzę, bo ziąb,że aż skorupka na jajkach pęka ;) Ty również kiecy nie zadzieraj, bo przeziębisz "echechę"....lepiej wsiądź do środków komunikacji midzymiastowej i przybywaj ;)
Buziaczulki :*

astra40

astra40 2016-01-22

Pyszna rybka Kasiu. Po grecku wprost uwielbiam :)
Ja już czekam na wiosnę, bo zimy nie znoszę, chociaż u nas nie jest tak zimno. Dzisiaj nawet było całkiem ciepło, bo chyba w okolicach 0 stopni:)

watroba

watroba 2016-01-22

re; co tam czasami i upić się warto ....

niusia1

niusia1 2016-01-22

chętnie- bo nawet na święta nie robiłam w tym roku choć bardzo lubię,ale ta reszta? o dla kogo miałam robic?

kris13

kris13 2016-01-22

Dobra! dawno taką robiłam............:))

majka54

majka54 2016-01-22

Kasieńka a ja dzisiaj tez robilam taką rybkę,moj syn sobie zamówil,wiadomo matus niczego nie odmówi .Serdecznie Cie cieplutko pozdrawiam .

stor55

stor55 2016-01-22

z babciną mądrością się w 100% zgadzam , a rybka pychotka nawet bez trunków

babcia1

babcia1 2016-01-23

O widzisz Kasiu przypomniałaś mi że mam zamrożoną jeszcze rybkę po grecku..
u nas też zima w tej chwili o 7.30 mam -13

Miłego Weekendu!!

stachs7

stachs7 2016-01-23

Ja mam sporo litrów nalewek i winka też.Przyleć do mnie Kasiu!

alik61

alik61 2016-01-23

a u mnie -12...czekam,aż się skończy!!!a rybkę w takiej postaci lubieć bardzo:)

aniol2

aniol2 2016-01-23

Moje ulubione danko :) co prawda chleba goracego nie mam , za zimno żeby lecieć do sklepu 50m :) zimnica na -12 stopni , ale za to mam cud miód naleweczkę :)) no i ciacha jakieś więc .... Przybywaj kochana ze swoją rybką do mnie :))

krycha2

krycha2 2016-01-23

Kasiu..tak apetycznie wygląda Twoja rybka ,że musisz się podzielić recepturą...Mam w zamrażarce dorsza i czekam na dogodną chwilę aby się do niej dobrać...

krycha2

krycha2 2016-01-23

re: dziękuję Kasiu...dobrze jest skonfrontować swój z innym przepisem...myślałam,że coś żle robię bo ostatnio zrobiła mi się trochę za słodka...za dużo marchwi było...wolę ostrzejszą...pozdrowionka..

alisha

alisha 2016-01-23

Uwielbiam

spoko44

spoko44 2016-01-25

Rozbawiłaś mnie Kasiu prawdziwą zimą ,ha,ha ,ha - 18 powiadasz ha ,ha pozdrawiam więc cieplutko

stasia8

stasia8 2016-02-10

Lubię tak podaną rybkę...

dodaj komentarz

kolejne >