6 kg buraków, 60 dkg ostrej papryki w strąkach (inna się nie nadaje), 1,20 kg cebuli.
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę przepuścić przez maszynkę. UWAGA! Paprykę czyścić i kręcić w rękawiczkach!
ZALEWA: 2 szklanki wody, szklanka octu 10%, 2 szklanki cukru, 2 duże łyżki soli.
Zalewę zagotować, wrzucić buraki, cebulę i paprykę. Wymieszać. Gotować ok.10 minut od zagotowania. Wkładać do słoiczków, pasteryzować 20 minut. Smacznego :)
dodane na fotoforum:
ewaiza 2013-09-18
JA MAM TAKI SAM PRZEPIS IDENTYCZNY TYLKO ZE
DODAJE CZERWONA PAPRYKE.
DOBREJ NOCKI PRACUSIU
anetka 2013-09-18
hiihii Kochana u mnie tez zaczeli Grzac ciekawe czy to nie sprawdzanie tylko hihi
a buraczki to ja zawsze i wszedzie teraz niestety nie moge
alkaa 2013-09-18
Witaj pracowita Kasieńko...też miałam zamiar robić jeszcze buraczki...ale rodzinnie zdecydowano ,że mam dać na luz...no to dałam hahaha...dobrej nocy Kasiu...
ewa04 2013-09-19
Takiej sałatki jeszcze nie robiłam,do tej,którą ja robię,dodaje się paprykę ale zwykłą czerwoną.A czy ona nie jest zbyt ostra?z chęcią wypróbuję,jeśli jeszcze jakieś wolne słoiki znajdę:)
jmania 2013-09-19
nie jadłam jeszcze takich buraczków, przepis jest dosyć ciekawy pozdrawiam Kasiu i miłego dnia zyczę
kropka7 2013-09-19
O ... ile smacznego jedzonka na zimę :)
fajnie masz, że Ci grzeją u mnie zimnooooo ;(
pozdrawiam, miłego dnia życzę :))
halba 2013-09-19
oj chyba sie kajś wybiera na te buroki ale mi smaku narobiołas pozdrowiom i życza smacznego
stasia2 2013-09-19
od gapiłam i spróbuję zrobić,,,,pozdrawiam, miłego dnia życzę,,u nas polewa i jest chłodno ,,,,
nfoksik 2013-09-19
Pozdrawiam też z cieplutkiego domu, my też przepalamy już w co.jedno podłożenie tylko, aby wieczorem było miło,a w nocy nie gorąco...
kotik 2013-09-19
och Ty moja pracowita kobitko...teraz pewnie buraki po nocach Ci się śnią:)))Pozdrawiam!!!