Rodzaje herbaty i sposoby parzenia

Rodzaje herbaty i sposoby parzenia

Najbardziej popularna to oczywiście herbata czarna. Jej parzenie jest najprostsze, gdyż wystarczy do tego wrzątek, a samo parzenie powinno trwać około 3-5 minut. Istotne jest, by nie przedłużać czasu parzenia, gdyż wtedy nasza herbata będzie miała gorzki posmak w wyniku uwolnienia się taniny.

Z kolei biała herbata, uwielbiana ze względu na swój delikatny smak, powinna być parzona w temperaturze około 85 stopni, około 5-7 minut. I tutaj warto zaznaczyć, że o ile sam wrzątek dosyć łatwo uzyskać, to w przypadku innych temperatur robi się to na tzw. „czuja” czyli po prostu odczekuje się chwilę, żeby wrzątek się ochłodził. Taki sposób przyrządzania herbaty nie gwarantuje, że temperatura będzie taka jak być powinna.

Herbata zielona, znana ze swoich licznych właściwości uzdrawiających ciało i kojących duszę powinna być parzona maksymalnie 3 minuty w temperaturze 60-80 stopni. Co ciekawe, te same liście mogą być parzone aż trzykrotnie i najbardziej wartościowe jest właśnie drugie parzenie.

miecz

miecz 2023-05-22

Jednak najbardziej lubię czarną , a nie znoszę czerwonej.

dodaj komentarz

kolejne >