Marysia z mężem-35-ta rocznica ślubu:)
terecha 2010-06-23
Witaj Kochana...tak nagle zniknęłaś...bardzo mi Ciebie brakowało...ale cieszę się że jesteś...buziaki
GRATULUJĘ PIĘKNEGO JUBILEUSZU
kaska28 2017-11-20
Blaszka 25x40cm
Ciasto jablkowo orzechowe
400g kefiru
260 gramów mąki
130 gramów cukru
2/3 szklanki oleju
1 jajko
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku d piecz
Masa jabłkowa:
6 -7 jabłek
2 łyżki budyniu wan
Szczypta cynamonu
50g masła
Rolada:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do piecz
Krem orzechowy:
500ml mleka
0,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
5 łyżek cukru
200g margaryny
200g orzechów włoskich zmielonych
3 łyżki ekstraktu wan
przygotowanie
jabłkowo – orzechowe
Ciasto: Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Masę podzielić na 2 równe części. Piec każdą osobno, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 st.do suchego patyczka. Ostudzić.
Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. ...
kaska28 2017-11-20
Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. Jabłka obrać i pokroić je w cienkie paski. Ułożyć równą warstwę na papierze. Owoce posypać rodzynkami, budyniem, cukrem i cynamonem. Na całość wylać delikatnie surowe ciasto biszkoptowe. Piec ok. 20 – 30 minut w 180 st.
Gorące ciasto położyć biszkoptem do dołu. Zwinąć w roladę w wilgotna ściereczkę i pozostawić w niej do całkowitego wystudzenia. Zimną pokroić w równej grubości plastry.
Rolada: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier. Miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Krem orzechowy: Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (0,5szkl).
Z pozostałych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną, przestudzonymi orzechami i ekstraktem.
kaska28 2017-11-20
Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.
Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.
Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.
Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.
Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.
Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.