[10149712]

Marysia z mężem-35-ta rocznica ślubu:)

ma1ma

ma1ma 2010-06-22

gratulacje dla jubilatów...:))

terecha

terecha 2010-06-23

Witaj Kochana...tak nagle zniknęłaś...bardzo mi Ciebie brakowało...ale cieszę się że jesteś...buziaki
GRATULUJĘ PIĘKNEGO JUBILEUSZU

henry

henry 2010-10-01

Gratuluję i serdecznie pozdarwiam.... piękna z Was para!!!!!

kaska28

kaska28 2012-10-09

http://youtu.be/ED5s1-Fe9FA
http://youtu.be/MDahvqW5ooY

kaska28

kaska28 2017-11-20

Blaszka 25x40cm
Ciasto jablkowo orzechowe
400g kefiru
260 gramów mąki
130 gramów cukru
2/3 szklanki oleju
1 jajko
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku d piecz

Masa jabłkowa:
6 -7 jabłek
2 łyżki budyniu wan
Szczypta cynamonu
50g masła

Rolada:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do piecz

Krem orzechowy:
500ml mleka
0,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
5 łyżek cukru
200g margaryny
200g orzechów włoskich zmielonych
3 łyżki ekstraktu wan
przygotowanie
jabłkowo – orzechowe
Ciasto: Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Masę podzielić na 2 równe części. Piec każdą osobno, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 st.do suchego patyczka. Ostudzić.
Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. ...

kaska28

kaska28 2017-11-20

Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. Jabłka obrać i pokroić je w cienkie paski. Ułożyć równą warstwę na papierze. Owoce posypać rodzynkami, budyniem, cukrem i cynamonem. Na całość wylać delikatnie surowe ciasto biszkoptowe. Piec ok. 20 – 30 minut w 180 st.
Gorące ciasto położyć biszkoptem do dołu. Zwinąć w roladę w wilgotna ściereczkę i pozostawić w niej do całkowitego wystudzenia. Zimną pokroić w równej grubości plastry.
Rolada: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier. Miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Krem orzechowy: Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (0,5szkl).
Z pozostałych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną, przestudzonymi orzechami i ekstraktem.

kaska28

kaska28 2017-11-20

Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.

Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.

Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.

Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.

Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.

Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.

Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.

dodaj komentarz

kolejne >