Weronika:))

Weronika:))

Prośba do Anioła Stróża

Aniele Mój Stróżu Skrzydlaty,
Przyjacielu od urodzenia.
Zjawiłeś sie przy mnie przed laty
i trwasz tak - tu nic sie nie zmienia.
Podaj mi proszę Swą dłoń,
daj znać, ze jesteś tuż obok.
Jaką dziś wokół roztoczysz woń
i w jaki się zmienisz obłok?
Odezwij się proszę melodią z piosenki,
słowami z książek czy wiersza...
Co mi dziś powiesz przez dźwięki?
Jaka wiadomość jest pierwsza?

terecha

terecha 2010-06-23

WITAJ ŚLICZNA WERONISIU:))

henry

henry 2010-10-01

śliczna..:)

kaska28

kaska28 2014-06-22

Tort owocowy - pycha
ciasto 1
4 jajka
1/2 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto 2
4 jajka
4 łyżki cukru kr
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piecz
ciasto 3
5 białek
15 dag cukru kryszt
20 dag orzechów kroj
1 łyżka mąki psz
1 łyżka mąki ziemniacz
1 łyżeczka proszku do piecz
ciasto 4
20 dag wiórków kokosowych
15 dag cukru kryształu
5 białek
1 płaska łyżka mąki ziemniacz.
4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniacz.
10 żółtek ( pozostałych z ciast )
15 łyżek cukru kryszt.
2 kostki masła
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 mały słoik drylowanych wiśni w syropie /użyłam kandyzowanych i namoczyłam najpierw w wodzie potem w alkoholu-pyszne/
CIASTO 1
UBIĆ PIANĘ Z BIAŁEK.DALEJ UBIJAĆ DODAJĄC CUKIER...

kaska28

kaska28 2014-06-22

CIASTO 1
UBIĆ PIANĘ Z BIAŁEK.DALEJ UBIJAĆ DODAJĄC CUKIER,PO JEDNYM ŻÓŁTKU,NA KOŃCU MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA.WYŁOŻYĆ NA BLACHE
PIEC OK 30 MINUT W TEMP. 180st.

CIASTO 2
JAK W PRZEPISIE NA CIASTO 1 TYLKO DODAĆ KAKAO.

CIASTO 3
UBIĆ PIANĘ NAST. DODAĆ CUKIER,DODAĆ ORZECHY ZMIESZANE Z MĄKĄ I PROSZKIEM DO PIECZ.WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ I PIEC 30-40 MIN.
W TEMP. 170 ST.
CIASTO 4
UBIĆ PIANĘ Z BIAŁEK- DODAJĄC CUKIER.DELIKATNIE WYMIESZAĆ Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW,WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ I PIEC OK. 20 MINUT W TEMP. 180 ST.
KREM
GALARETKĘ ROZPUŚCIĆ W 1/2 SZKL.WODY
ANANASY I BRZOSKWINIE Z PUSZKI POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ
OD WIŚNI ODLAĆ SYROP.
1/2 LITRA MLEKA ZAGOTOWAĆ Z CUKREM KR.
oraz WANILI.
W POZOSTAŁYM MLEKU ROZTRZEPAĆ MĄKĘ I ŻÓŁTKA
DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA WLAĆ ROZTRZEPANĄ MASĘ UGOTOWAĆ BUDYŃ.
UTRZEĆ MASŁO -UCIERAĆ,DODAJĄC PRZESTUDZONY BUDYŃ.ODŁOŻYĆ TROCHĘ MASY DO DEKORACJI.
RESZTĘ MASY PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI.
D...

kaska28

kaska28 2014-06-22

RESZTĘ MASY PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI.
DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAĆ TĘŻEJACĄ GALARETKĘ WIŚNIOWĄ. Dodać koniecznie alkoholu do kremu.
Przełożenie tortu:
ciasto jasne
1/2 pierwszej części masy
pokrojone brzoskwinie.
druga połowa masy pierwszej
ciasto orzechowe
1/2 masy z galaretką
drylowane wiśnie
druga połowa masy z galaretką
ciasto kokosowe
1/2 trzeciej masy
pokrojone ananasy
druga połowa trzeciej masy
ciasto kakaowe
polewa czekoladowa

kaska28

kaska28 2014-11-24

baba drożdżowa

- temperatura pokojowa dodawanych składników
Składniki na 2 duże babki:
950 g mąki pszennej tort.
150 g mąki krupczatki,
2 szklanki letniego mleka, 70 g świeżych drożdży, 250 g cukru pudru, 8 żółtek, 2 jajka, 300 g ugotowanych ziemniaków, 300 g stopionego masła, 1/3 szklanki oleju rośl. kieliszek rumu, 50 g susz.żurawiny, 50 g suszonych moreli, pokrojonych w kostkę, 30 g kandyz. skórki pomarańczowej, otarta skórka z cytryny i pomarańczy, szczypta soli.
1 roztrz. jajko do posmarowania wierzchu babki

Wieczór wcześniej do słoika wsypać żurawinę i morele, zalać rumem, zakręcić słoik i odstawić do lodówki.
Wyjąć na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta,
aby owoce nie były zimne.
Następnego dnia:
do dużej miski wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru pudru i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
W...

dodaj komentarz