Sycylijskie Smaki

Sycylijskie Smaki

Burzliwa historia wyspy silnym piętnem odcisnęła się nie tylko na kulturze i architekturze Sycylii, ale i na jej kuchni.
Na przestrzeni wieków wyspa przechodziła z rąk do rąk kolejnych najeźdźców i kolonizatorów, m.in. Greków, Rzymian, Arabów, Normanów i Habsburgów. Pozostałości tych najazdów widać dziś w architekturze sycylijskich miast, jak choćby silne wpływy Orientu w Palermo czy grecki styl Syrakuz. Trudno zatem się dziwić, że podobne wpływy odnajdujemy też w specyfice sycylijskiej kuchni. Orient pozostawił po sobie zamiłowanie Sycylijczyków do goździków, gałki muszkatołowej, szafranu czy wody różanej. Grecy pozostawili po sobie zamiłowanie do ryb, oliwek i bobu, co do dziś widać w specyfice kolonizowanej przez Greków Katanii. Kukurydza, pomidory oraz indyk przybyły na wyspę z Hiszpanii w czasach Habsburgów. Sycylijską kulinarną mozaikę dopełnia kuskus, ewidentny wpływ kuchni Afryki, który podaje się w zachodniej części wyspy.

CDN --> następne zdjęcie

dodane na fotoforum:

lidia23

lidia23 2013-06-22

bardzo smakowicie dzisiaj u Ciebie:)

kurek64

kurek64 2013-06-22

SAM TEMAT POWODUJE ODKŁADANIE SIĘ NADMIARU KALORII POD SKÓRĄ...AŻ CZUJĘ, ŻE TYJĘ:)))

jaska15

jaska15 2013-06-22

duzo warzyw i miesko w menu..kuskus jest prima;-))

irena7

irena7 2013-06-22

Smaczne potrawy:))

davie

davie 2013-06-27

Lubię taką kuchnię, podziwiam zdjęcia
i wdycham zapachy...!

goga75

goga75 2013-08-26

Na Sycylie jeszcze nie dotarlam ale jem juz to wszystko oczami;) troppo buono ;)

piatal

piatal 2013-09-01

moje jedzonko,,uwielbiam,,,i smak i zapach,,,

(komentarze wyłączone)