Smaki Sycylii

Smaki Sycylii

Coś dla miłośników deserów. Marcepanowe owoce, orzeźwiająca granita, aromatyczna cassata, chrupiące cannoli to tylko kilka przykładów doskonałych słodkich przysmaków, z których Sycylia słynie na całym świecie. Granita to lekki deser na bazie soku z cytrusów, czasem też czekolady, i kruszonego lodu. Doskonale gasi pragnienie w upalnej sycylijskiej pogodzie. Canolli to grube chrupiące rurki z kremem na bazie sera ricotta, często aromatyzowanego wanilią, marsalą albo wodą różaną. Cassatę zaś można z powodzeniem uznać za kwintesencję słodkiego oblicza kuchni Sycylii. To rodzaj tortu, którego podstawę stanowi nasączony likierem owocowym biszkopt, który pokrywa się nadzieniem z ricotty, kandyzowanych skórek z cytrusów i czekolady lub wanilii. Tort przykrywa się z wierzchu warstwą marcepana barwionego najczęściej w biało-zielone pasy. Na wierzchu układa się kandyzowane owoce.

CDN --> następne zdjęcie

dodane na fotoforum:

lidia23

lidia23 2013-06-22

o-ja tutaj dłużej zostaję:)
zjadam wszystko!

kurek64

kurek64 2013-06-22

JESTEŚ OKROPNY, TAK KUSISZ, ŻE MNIE SSIE W ŻOŁĄDKU ...

jaska15

jaska15 2013-06-22

super te slodkosci,az sie boje ze jutro zgrzesze ze slodyczami...

irena7

irena7 2013-06-22

Ale pysznosci ... az mi slinka cieknie ;-))

davie

davie 2013-06-23

Duży wybór.....aż chce się wyciągnąć rękę
po takie pyszności.

boga1

boga1 2013-06-23

To właśnie coś dla mnie.

olgad

olgad 2013-06-23

No to dla mnie ;))) Mam ochotę na wszystko ;)))

zmijka1

zmijka1 2013-07-15

torcika bym spróbowała zresztą moje oczy pożarły by wszystko tylko nie wiem czy brzuch dał by rade ;0)

ela51

ela51 2015-08-20

Pyszne słodkości...

(komentarze wyłączone)