Coś dla miłośników deserów. Marcepanowe owoce, orzeźwiająca granita, aromatyczna cassata, chrupiące cannoli to tylko kilka przykładów doskonałych słodkich przysmaków, z których Sycylia słynie na całym świecie. Granita to lekki deser na bazie soku z cytrusów, czasem też czekolady, i kruszonego lodu. Doskonale gasi pragnienie w upalnej sycylijskiej pogodzie. Canolli to grube chrupiące rurki z kremem na bazie sera ricotta, często aromatyzowanego wanilią, marsalą albo wodą różaną. Cassatę zaś można z powodzeniem uznać za kwintesencję słodkiego oblicza kuchni Sycylii. To rodzaj tortu, którego podstawę stanowi nasączony likierem owocowym biszkopt, który pokrywa się nadzieniem z ricotty, kandyzowanych skórek z cytrusów i czekolady lub wanilii. Tort przykrywa się z wierzchu warstwą marcepana barwionego najczęściej w biało-zielone pasy. Na wierzchu układa się kandyzowane owoce.
CDN --> następne zdjęcie
dodane na fotoforum:
zmijka1 2013-07-15
torcika bym spróbowała zresztą moje oczy pożarły by wszystko tylko nie wiem czy brzuch dał by rade ;0)
ela51 2015-08-20
Pyszne słodkości...
(komentarze wyłączone)