Smaki Sycylii

Smaki Sycylii

Sycylia słynie w świecie z przedniego wina deserowego Marsala, które swoją nazwę wzięło od miasteczka w zachodniej części wyspy, skąd pochodzi. Powstaje ono z rosnących na Sycylii gron Grillo, Catarratto lub Inzolia. Jest winem wzmacnianym, stąd zawartość alkoholu będzie miało wyższą niż w przypadku innych win. Marsala może być wytrawna, półsłodka albo słodka. W kuchni bywa wykorzystywana do deserów, ale i do doprawiania dań mięsnych i sosów. Pija się ją także jako wino deserowe. Marsala może leżakować od roku do dziesięciu lat i jest klasyfikowana ze względu na okres leżakowania. Poza Marsalą Sycylijczycy produkują też inne wina deserowe, z których najbardziej znane to Malvasia delle Lipari oraz Moscato di Pantelleria. Coraz większe uznanie znajdują i inne wina sycylijskie, w szczególności Cerasuolo di Vittoria, które jako jedyne na Sycylii otrzymało oznaczenie jakościowe DOCG.

dodane na fotoforum:

lidia23

lidia23 2013-06-22

coś mi ta nazwa mówi,ale nie pamiętam czy piłam wino Marsala czy nie...
ale to nic...zabieram od Ciebie jedną butelkę i spadam:)))

lidia23

lidia23 2013-06-22

re;jakbym wzięła więcej to by mnie tydzień w Garnku nie było!
hahaha!

kurek64

kurek64 2013-06-22

WOW...A TU RAJ DLA OCZU, JUŻ NIE JESTEM GŁODNA HE HE:)

jaska15

jaska15 2013-06-22

zdarza sie tutaj mi kupic cos z tego asortymentu..dobre!

gustaw

gustaw 2013-06-24

I mówią że to Polacy alkoholicy

henry

henry 2013-06-27

Tak zaopatrzona piwniczka.. i mozna spokojnie doczekac starosci.:))))

(komentarze wyłączone)