...tak wyglądało niebo przed burzą
...opuncje były dorodne
Ojczyzną opuncji jest Meksyk, gdzie od dawna była uprawiana przez miejscowych Indian ze względu na smaczne i pożywne owoce. Przed wprowadzeniem uprawy zbóż, owoce opuncji były jedną z podstaw wyżywienia ówczesnych mieszkańców Meksyku.
Hiszpańscy żeglarze zawieźli opuncję w inne strony świata. Obecnie uprawia się ją w Afryce, Australii, czy Indiach, a także wielu innych krajach o ciepłym klimacie. W ojczyźnie opuncji, czyli Meksyku zbiera się kilka milionów ton rocznie jej niewielkich owoców.
Znanych jest ponad 200 odmian opuncji. Nie wszystkie gatunki opuncji wydają jadalne owoce. Najpopularniejsza jest opuncja figowa. Skóra owocu opuncji jest niejadalna, bardzo twarda.
Można spożywać ją na surowo - łyżeczką z rozkrojonego owocu, w sałatkach lub przetworach.Podobno dobra jest nalewka na owocach opuncji.
dodane na fotoforum:
kedil 2013-09-09
Takie , nie ogolone są niebezpieczne. Cieniutkie kolce wbite w dłonie zmieniają je w dwa wielkie bochny.Wiem z doświadczenia.
jolkas 2013-09-09
re: krycha2
tak, owoce opuncji są jadalne, można je kupić w sklepie już oczyszczone z kłujących włosków, niestety niezbyt dokładnie.Czyszczenie wykonuje się ręcznie za pomocą wiechcia słomy lub specjalnej szczotki.Przy jedzeniu trzeba bardzo uważać na drobniutkie i mało widoczne kolce, a właściwe włoski, których ukłucie jest bolesne, owoc należy przekroić i miąższ wybierać łyżeczką.
kajus63 2013-09-15
A ja sobie nieopacznie... zakłułem dłoń. Tak to jest jak się chce samemu spróbować świeżo zerwanego własnoręcznie owocu. Cholerne niewidoczne, kolce... jak włoski. Boli, puchnie, ropieje.
wrrrrr