...tak wyglądało niebo przed burzą
...opuncje były dorodne
Znanych jest ponad 200 odmian opuncji. Nie wszystkie gatunki opuncji wydają jadalne owoce. Najpopularniejsza jest opuncja figowa.
Jadalne owoce opuncji zawierają ważne składniki odżywcze:
błonnik - obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, pomaga w walce z otyłością.
wapń - zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran, zmusza mięśnie do kurczenia się i rozkurczania,
fosfor - jest budulcem kości i zębów, spala cukry dla uzyskania energii, odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca, łagodzi bóle w zapaleniu stawów,
witaminę C – łagodzi objawy przeziębienia, wpływa na wzrost tkanek, obniża cholesterol, polepsza sprawność fizyczną, chroni przed skutkami stresu.
Opuncja zmniejsza wchłanianie spożywanego tłuszczu, przyciąga go i wiąże w trwały kompleks, dzięki czemu tkanka tłuszczowa nie odkłada się. Jest to fenomenalny składnik diety. Opuncja nie tylko zapobiega problemom trawiennym, ale poprawia samopoczucie. Zwiększa uczucie sytości, reguluje masę ciała i hamuje głód. Ponadto zmniejsza kumulację płynów w tkankach i pomaga nerkom w odtruwaniu. Wiąże kwasy żółciowe i pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Dzięki spożywaniu opuncji nie tylko dostarczymy organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, ale pozbędziemy się zbędnych kilogramów.
Owoc opuncji jest także antyutleniaczem, który hamuje proces starzenia się skóry. Wykorzystuje się ją do produkcji kosmetyków: kremów nawilżających i odżywczych, mydeł, mleczka do demakijażu twarzy, balsamów, olejków do ciała i peelingów. Młode części rośliny używane są do sporządzania okładów w celach medycznych.
dodane na fotoforum: