Dziś pitraszę jarską pomidorówkę z ryżem na sypko.

Dziś pitraszę jarską pomidorówkę z ryżem na sypko.

Składniki:

-pomidory
- cebula
-olej
-trochę masła
-śmietana
-sól
-cukier
-kurkuma
-czosnek granulowany
-pieprz ziołowy
-ryż

Do garnka wlać trochę oleju i masła, postawić na minimalnym ogniu.
Cebulę posiekać i wrzucić na lekko rozgrzewający się tłuszcz.
Dodać sól, cukier i często mieszać czekając aż cebula ładnie się zeszkli.
W tym czasie pokroić pomidory, całe czyli razem ze skórką.
Gdy cebula jest już zeszklona (ale nie przypalona!) dodać do garnka czosnek, zamieszać i wrzucić pokrojone pomidory.
Garnek przykryć pokrywką i dusić przez jakieś 10-15 minut, mieszając co jakiś czas.
Następnie zestawić z ognia dolać troszkę wody i całość dokładnie zblenderować.
Dodać wodę, wsypać kurkumę, pieprz ziołowy i zagotować.
Wyłączyć gaz, dodać zahartowaną śmietanę.
Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze sól, cukier, czosnek, pieprz.
Podawać jak kto woli, z ryżem, makaronem, lub kluskami.
Na talerzach można posypać jakąś posiekaną zieleniną.

dodane na fotoforum:

iwatoja

iwatoja 2020-07-02

I co to takiego pitrasisz?

asiao

asiao 2020-07-02

Co to będzie? Risotto?

re :Z myślą o Tobie dałam ten przepis i fotkę z książką przedtem... :) skoro tak mówisz, to może jeszcze dodam któryś z tych przepisów, jeśli fotka podpasuje... Ja myślę, że ta jagodowa to coś fajnego :)

asiao

asiao 2020-07-02

A, już jest opis! Pomidorowa zapowiada się znakomicie, działaj! :)

astra40

astra40 2020-07-02

Na pewno pyszna!

jairena

jairena 2020-07-03

- zrobiłam, pyszna, dodałam trochę bazylii.

izolek

izolek 2020-07-05

Tak...koniecznie z zieleniną.

dodaj komentarz

kolejne >