Składniki
-1 wiaderko twarogu 1kg
-1 paczka herbatników
-6 galaretek (2 czerwone, 2 zielone, 2 żółte)
-truskawki
Na blaszkę rozkładamy herbatniki.
Twaróg z wiaderka dzielimy na 2 części.
Dwie galaretki czerwone rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Dwie galaretki zielone również rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy.
Pozostałe dwie żółte galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy galaretki zaczną tężeć, to dodajemy do jednej porcji twarogu zielone galaretki, a do drugiej porcji twarogu żółte galaretki.
Każdą z porcji miksujemy mikserem po ok 3 minuty.
Zieloną masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do lodówki na 10 minut.
Potem wylewamy żółtą masę i wstawiamy do lodówki.
Teraz układamy owoce.
Na koniec wylewamy czerwoną warstwę tężejącej galaretki.
Wstawiamy do lodówki, aż wszystko całkowicie stężeje.
Autor - Anna78 (ze strony PRZYŚLIJ PRZEPIS)
Wychodzi pełna duża (taka ok. 27 cm) tortownica.
A ta zieleninka, to listki świeżej mięty. :)
dodane na fotoforum:
lucilla 2020-06-25
... pokaż jak będzie gotowa w przekroju na pewno atrakcyjna :)
tebojan 2020-06-25
WOW! Znam jego smak, bo moja żona wykonuje z naszych truskawek.
Pozdrawiam i smacznego życzę!
zizik1 2020-06-25
To czas na ciasta z tymi cennymi w witaminę C owocami. Super :)
Ślinka leci :))))))
asiao 2020-06-25
W sam raz deser na upały... U mnie dziś gorąco, przydałoby się coś takiego na weekend... Smacznego!