Dla wielu zwykły truciciel. Mniej obytych z naturą prymitywow wręcz korci zeby zasadzic mu kopa. A to wielki błąd, bo grzyb ten jest nie tylko jadalny i bardzo smaczny, ale posiada wartości odzywcze i właściwości lecznicze. Zawiera takie minerały jak min. potas, żelazo i magnez. Jest pomocny w regulowniu poziomu cukru przy cukrzycy, zwalcza stany zapalne i problemy z trawieniem. Obniża ciśnienie krwi i zapobiega bezsennosci, bólom głowy i kończyn. Ma udowodnione właściwości antynowotworowe.
Spożywać wolno tylko młode, nieotwarte osobniki jak ten na zdjęciu. Bardzo szybko dojrzewa, otwiera się i staje się czarny. Grzyb bardzo kruchy i delikatny. Rósł tylko jeden, więc zostawiłem go w spokoju. Ale znam miejsca, gdzie rośnie ich więcej. Bez obaw, jadłem go juz i żyję ;)
(Niektóre mądrości z netu).
jendrus 2022-10-28
asiao... A co jak będą czerwone z białymi punktami?! Czyżby mama z muchomorem...! ;) To nic, oby zdrowe były ;)
asiao 2022-10-28
Haha :))) To nic, trzeba czasem odświeżyć krew... :) A muchomory podobno są bardzo zdrowe (tak mówią na tik - toku)
pofi49 2022-10-28
Witam,też spotkałam takie trzy grzyby ,były jeszcze zamknięte i zostawiłam je niech sobie rosną.Myślałam że to trujące.Po przeczytaniu twojego komentarza, dużo się dowiedziałam o tych grzybach, dziękuję.Miłego i słonecznego piątku życzę.
gardno 2022-10-28
Ciekawe informacje.Zawsze spotykałam się z głosami że grzyby posiadają jedynie wartości smakowe a żadnych witamin czy mikroelemntów.
adam24l 2022-10-28
Ciekawe ciekawostki.
Miłego weekendu.Zapraszam do głosowania na top10 i propozycje oraz do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.