Ciasto: 3 szkl mąki
250 g masła Ex
2 łyżki cukru
4 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto < najpierw siekam masło z maką + resztę składników>
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkowaną<ja wylepiłam palcami na blaszce> część ciasta posmarować dżemem z czarnej pożeczki , po 1/2 słoiczka na każdy. Pianę z 4 białek ubić z 1 1/2 szkl cukru i pod koniec + 2 łyżki mąki ziemniaczanej , podzielić i wyłożyć na dżem każdego placka . Pianę posypać orzechami pokrojonymi , po 20 dag na każdy . Piec około 30 min każdy placek .
Masa : 1/2 l mleka \
cukier wanilinowy - zagotować
4 łyżki cukru /
Rozrobić budyń tzn. trochę mleka zimnego<odlać z tego 1/2 l > + dwa żółtka + 2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżkę ziemniaczanej .
Kiedy mleko się zagotuje ,wlać budyń i zagotować .
Przestudzić i zmiksować z masłem .
Masą przełożyć placki . Smacznego !!! Pozdrawiam.
adamowa 2009-11-18
Szkoda ze sie na torta rzucilam jak tu takie ciacho ... nazwa mi jakos znana ale nigdy chyba tego pysznego ciasta nie jadlam :(
(komentarze wyłączone)