Sernik miodowy - gotowany

Sernik miodowy - gotowany

Ciasto:
4 3/4 szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jajka
3/4 szklanki cukru
4 1/2 łyżki miodu sztucznego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 dag masła
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe (2x16g)
4 jajka
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe
Dekorować można dowolnie;)
WYKONANIE;
Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Ciasto najlepsze jest na drugi trzeci dzień.

bea01

bea01 2009-11-15

Ślicznie wygląda i apetycznie.... ślinka leci. Pozdrawiam:)))

jeanne

jeanne 2009-11-15

tak też smakuje ... zapewniam :))) dziękuję za komentarz i również pozdrawiam ☺

adamowa

adamowa 2009-11-18

Z sernikami mam tutaj problem bo nie mam takiego sera dobrego ... ale oczami bym go zjadla ech ...

tequila

tequila 2010-01-15

jestem pod wrażeniem tych potraw przepisów i zdjęć.... serdecznie pozdrawiam :)

(komentarze wyłączone)