https://www.garnek.pl/lipcia/33799095/mafia
dodane na fotoforum:
isiulka 2018-01-11
<ok> <przestaje> (-:3
Nie zjem serka, ani spaghetti z serkiem, nic nie zjem. Obżarłam się klusków!
adam24l 2018-01-12
Wcale mi się tak nie kojarzy.
rvsiq -to chyba u was je się kluski śląskie z sosem pieczarkowym.Tylko wtedy już nie są to kluski śląskie.
Miłego weekendu.
isiulka 2018-01-12
@asiao: Myślę, że nie (-:3
@krisao: Nie, od brata na chwilkę telefon zabrałam^^
@adam24l: U mnie się tak je... a co to wtedy jest?
Wzajemnie miłego!
isiulka 2018-01-12
@adam24l: Ale jak nie są kluskami śląskimi to czym? ;-/ Ten sos aż tyle zmienia? Czym są kluski śląskie?
adam24l 2018-01-12
rvsiq Jestem spokojny (śmiech)
isiulka; Przed chwilą przestudiowałem wujka Googla wpisz kluski śląskie i wszystko zobaczysz.Może i te,które piszesz są śląskie ale nie tradycyjne śląskie tylko już wymyślone i ulepszone innymi składnikami.To jest takie kombinowanie a nie oryginał.
isiulka 2018-01-12
@adam24l: Widzę tylko przepis na kluski śląskie bez sosu! Podasz mi przepis na odpowiedni sosik? ;>
isiulka 2018-01-12
@adam24l: mieso wołowe (lub inne miesko),papryka w proszku ostra,papryka w proszku słodka,bazylia suszona,pietruszka suszona,czosnek,cebula,olej,woda,do zgęszczenia woda z mąką, przyprawa uniwersalna,pieprz ziołowy.koncentrant,śmietana kremówka 12%.2 liscie lauroew,3 ziela angielskie.
1. na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę 1 sztukę,i czosnek 4 ząbki dodajemy pół kg miesa i smazymy aż sie zrumienieje podlewamy woda,dodajemy bazylie,pietruszke,paprykę słodka duzo i paprykę ostrą, liscie laurowe,ziele angielskie dusimy pod przykryciem.Jak mięso będzie miękkie dodajemy kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego,przyprawę uniwersalną,pieprz ziołowy.zageszczamy sos mąką z wodą.na koniec dodajemy śmietanę.smacznego i miłego piątku.
Taki?
isiulka 2018-01-12
@adam24l:
Stąd:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-do-klusek-slaskich .
Umiem robić, właśnie wczoraj zrobiłam ;-)
semigod 2018-01-12
Isiulka w kagańcu.
Kluski śląskie.
Ruskie pierogi.
Karp po żydowsku.
Ryba po grecku.
Co łączy te potrawy ?
Wszystkie do konsumpcji.Większość jadalna(poza Isiulką, bo byłoby szkoda, gdyby kaganiec utkwił w gardle)
Wszystkie nieznane w miejscach, s którymi łączy je nazwa(kluski śląskie mają być z sosem pieczarkowym-opinia regionalnych ortodoksów potwierdza powyższy wywód)
Nie w każdym kagańcu znajdzie się Isiulkę-to kolejne potwierdzenie.
adam24l 2018-01-13
Nie gotuję to i przepisu nie mam.Wiem jednak z obserwacji jak wygląda sos do takich klusek śląskich.
Miłej soboty.
semigod-Co to za regionalni ortodoksi ?
isiulka 2018-01-13
@adam24l: Zatem możesz zapytać swojego kucharza o przepis?
Wzajemnie miłej soboty ;-)
semigod 2018-01-14
Adamie, pisząc o regionalnych ortodoksach miałem na myśli osoby silnie przywiązane do lokalnej tradycji i niechętne zmianom.
Stworzenia z całej galaktyki jedzą kluski śląskie z sosem pieczarkowym, ale najwyraźniej kluskowatośląska kolebka stanowi wyjątek.
adam24l 2018-01-14
isiulka; Zobaczymy co da się zrobić.Miłej niedzieli.
semigod; Ja nigdy nie słyszałem o tym aby ktoś jadł kluski śląskie z sosem pieczarkowym.W Restauracjach tak nie podają.
isiulka 2018-01-14
@adam24l: Jak to się w restauracjach nie podaje? A np. w restauracji REWERS?
http://www.restauracjarewers.pl/menu/ .
Albo HULAJDUSZA?
http://www.hulajdusza.pl/menu1.php?kategoria=90123834379ed50&page=1 .
Jak widać podaje się ;-)
Miłej niedzieli i czekam na info o przepISIE!
rvrsiq 2018-01-14
no, jak ja będę je wpierniczał to nagram adamowi pełnometrażowy filmik na pamiątkę
adam24l 2018-01-15
To chyba jakieś wyjątki.Pierwsze słyszę.Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
Rolady wołowe
4 plastry wołowiny grubości 1 cm.
wędzony boczek,cebula,kiełbasa śląska lub zwyczajna,musztarda.
Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem z obu stron,cebulę,boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.Plastry wołowiny posmarować musztardą.,ułożyć boczek,kiełbasę i cebulę.Można dodać kiszony ogórek.Oprószyć pieprzem.Zwinąć w rulon i obwiązać białą nitką.Rozgrzać w garnku margarynę,włożyć rolady,obsmażyć z każdej strony,podlać małą ilością wody i dusić aż będą miękkie,uzupełniając wodą.
rvsiq; To czekam na ten filmik.
isiulka 2018-01-15
@adam24l: To, że nie słyszałeś, nie znaczy, że tego nie ma, lub są to wyjątki, w wielu restauracjach można się spotkać z takim daniem ;-)
Dziękuję za przepis!
@zaba93: OJ TAK!
semigod 2018-01-16
Bez wątpienia, Isiulka jest najlepsza na surowo, ale gdybyście mieli zrobić z niej jakąś wykwintną potrawę...
Macie jakieś pomysły ?
Isiulka, jako gospodyni powinna podać dwa przepisy.
Zjadłbym coś ładnie podanego o niebanalnym, głębokim,przyjemnym smaku,czego nie jada się codziennie, ale do czego chętnie wraca się od czasu do czasu.Dla mnie taką potrawą jest tatar z dobrym piwem, ale Isiulkę wolałbym gotowaną na parze ze szparagami i sosem truflowym.
isiulka 2018-01-16
@semigod: Ale do takiego dania nie dałoby się już nigdy powrócić, Isiulka jest tylko jedna ;-C
adam24l 2018-01-16
Oczywiście.Nie zaprzeczam.Jak widać w niektórych Restauracjach jest coś takiego.Na Śląsku z czymś takim się jeszcze nie spotkałem.
Miłego wtorku i środy.
semigod 2018-01-16
To prawda, jednak ten smutny fakt podkreślałby rangę wydarzenia. Byłoby to coś na miarę narodzin wszechświata, albo zmierzchu antycznych bogów, więc nie piętrz trudności ,myśl pozytywnie i dawaj dwie fajne receptury , W końcu ciągle się słyszy, że trzeba mieć na siebie jakiś przepis ;D
isiulka 2018-01-16
@semigod: Ok. Isiulka na OSTRO:
Solidnie popieprzyć, ubrać w koronkowy rękaw do pieczenia, wsadzić do piekarnika i piec 8 minut w 666 stopniach.
A drugi przepis: Nadziewana Isia:
Wydrążyć środek, wsadzić ulubione składniki, do piekarnika na 88 minut, w 123 stopniach. BON APPETIT!
Trzeba pamiętać, że dwóch dań niestety nie da się posmakować.
semigod 2018-01-17
Wygląda na to, że wszyscy chętnie się nażrą, ale, żeby coś przyrządzić, nie ma chętnych ;(
Dobrze, że są zmywarki i naczyń nie trzeba zmywać.
Adam się przyczaił, ślina mu cieknie, w brzuchu burczy, ale nie napisze, jakie mają sposoby podania Isiulki na Górnym Śląsku :/
A podobno kuchnia branicka nie ma sobie równych ;)
isiulka 2018-01-17
@lipcia: Nie można, Isiulka chce żyć !
@semigod: Ale trzeba wypakowywać naczynia z tych zmywarek, a to też jest problem.