https://kazimierzkarolczak.pl/niezbednik_zaglebiaka/31/zaglebiowskie_smaki.html
https://www.garnek.pl/irusia/6786221/duszonki-w-ognisku
https://www.garnek.pl/irusia/22020599/pieczonki
Do garnka włożyc pokrojone w kostkę ziemniaki 10-15 cm kawałki kiełbasy lub białą w całości (można dodac 1 -2 grzyby suszone),kostki rosołwe gotować na dość dużym ogniu do miękkości ziemników nastepnie dodać pokrojony w kostke boczek wędzony ugotowany lub kiełbaske albo szynke oraz cebulke usmażoną na złoto też pokrojoną w kostkę pogotować chwilkć i wlać żurek ślaski (mozna kupić buteleczkach w marketach albo samemu zrobic z żytniej mąki) gotować około 10 min i wsypać majeranek, natkę pietruszki i zalać smietanką słodką ,doprawić do smaku pieprzem, solą czy vegetą
krynia2 2012-09-20
Lubie bardzo taką zupę..............gotuję również .......pozdrawiam.