TORT CZEKOLADOWY - Drip Cake

TORT CZEKOLADOWY - Drip Cake

JURTO URODZINY MOJEGO WNUKA WIEC UPIEKŁAM JEGO ULUBIONY TORT

Tortownica 24 cm wysmarowane tylko dno

BISZKOPT
6 jajek
1 szkalnka maki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkalnka cukru
sok z cytryny
Białka ubic z odrobina soli na sztywną piane nastepnie dodawac po 1 żółtku
1 łyzeczka proszku do pieczenia, potem cukier dokładnie ubic nastepnie dodac mąki i proszek i delikatnie wymieszaĆ
Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na około 30-40 min w temp 180 st
Po upieczeniu upuśćic ciepły biszkopt na podłogę z wysokości około 60 cm i wstawić do piekarnika z uchylonym drzwiczkami do wystygnięcia

KREM CZEKOLADOWY
3 masła
2 jajka
3/4 szkalnki cukru pudru
50-100 ml wódki czystej
2 łyżki mocnej zaparzonej kawy
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki oprócz kawy i wódki i kakako, włożyć do malaksera i utrzeć na jednolita mase następnie
dodać kawę i wódkę i nadal mieszamy
Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy sok z cytryny a do drugiej pozostałej w malakserze kakao

PONCZ
sok z brzoskwiń, woda i wódka - powinien byc mocno alkoholowy okolo 250-300ml

POLEWA CZEKOLADOWA
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyzki kakao
po 1 płaskiej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
wymieszać te składniki dodać mleko tyle aby masa miala gestość gęstej smietany
w garnuszku rozpuścic 2 czubate łyżki masła lub margaryny i wlac ja do pozostalych składnikow i dobrze wymieszac i polewa gotowa


Wystudzony biszkopt kroimy na 3 częsci Spodnia częsc biszkoptu odwracamy mocno nasączamy ponczem nawet przelewamy smarujemy białym kremem na którym układamy drobno pokroione brzoskwinie na to kładziemy krążek biszkoptu ( ten z góry odwrocony ) nasaczamy mocno ponczem szczegolnie brzegi , smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy krążkiem biszkoptu tym wyciętym z środka , lekko dociskamy
TAKIE UKLADANIE KRĄZKÓW BISZKOPTA POWODUJE ZE TORT JET RÓWNY
nastepnie smarujemy boki tortu kermem i wstawiamy do lodowki
po 1 godzinie obtaczamy brzegi toru wiorkami kokosowymi a wierzch cieniutką warstwą kremu i znów wstawiamy do lodówki po 1/2 godz polewamy polewa czekoladowa puszczając fantazyjnie krople polewy po brzegu tortu i po zastygnięciu polewy dekorujemu w/g uznania

beata3

beata3 2011-11-03

Człowiek jest wielki, nie przez to,co ma,
lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada,
lecz przez to czym dzieli się z innymi!

deniska

deniska 2011-11-03

Pysznie wygląda..smacznego..

aja74

aja74 2011-11-03

jaki piękny i pewnie bardzo smaczny!! pozdrawiam i dla wnuka 100 lat!!!

kachnna

kachnna 2011-11-03

Wygląda imponująco!

edzia77

edzia77 2011-11-03

wow slinka mi cieknie, wszystkiego naj!

edziak1

edziak1 2011-11-03

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WNUCZKA:)
Śliczny torcik i musi być baaardzo pyszny:)czekoladowy..mniam:)
Pozdrawiam:)

milka69

milka69 2011-11-03

Bardzo ładny torcik.Pozdrawiam,,,

reni50

reni50 2011-11-03

ale apetyczny...

ranek1

ranek1 2011-11-03

Dziękuję za przepis.Zawsze szukałam czekoladowego.O tym "rzucaniu"biszkopta słyszałam,ale zawsze się boję.Teraz spróbuję.
Dla Wnusia wszystkiego najlepszego.

monia13

monia13 2011-11-03

pycha torcik :)

mandii

mandii 2011-11-03

wow ale apetyczny ;)

hbabik

hbabik 2011-11-04

FANTASTYCZNY ..I WYGLĄD I SMAK....

marek5

marek5 2011-11-05

Super!!Miłego weekendu))Pozdrawiam w piękną sobotę

laura5

laura5 2011-11-05

¨♥..Cieplutko pozdrawiamy!!! Radosnego weekendu zyczymy.. :))

jonna

jonna 2011-11-08

Nie ma to jak domowy wypiek, a jeszcze do tego ręką babci.....
Wszystkiego co się szczęściem zwie i 100 lat.....

dodaj komentarz

kolejne >