POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZAPIEKANA SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI
Polędwicę umyć i osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do oliwy. Tak przygotowaną oliwą natrzeć dokładnie mięso, przykryć naczynie i wstawić na 30 min. do lodówki. Uwaga: ja nie solę, bo sos jest słony!
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. mieso położyć do brytfanki i piec 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i dusic 40 min pod przykryciem
5 minut przed końcem pieczenia położyć na mięso plastry sera i posypać orzechami.zdjac pokrywkę i włączyć gorną grzałkę. a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso na ok. 15 min..
Ser wraz z oliwą oraz orzechami stworzy delikatny i smaczny sos, którym polać mięso przed podaniem na stół.
BURACZKI ZASMAŻANE
Około 75dag buraków ugotować a nastepnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Przyprawic szczyptą soli i pieprzem 1lub 1,1/2 łyżka octu i 1czubatą łyzką cukru (smak powinien byc mocno słodko-kwasny )wymieszac i podgrzać . W tym czasie rozgrzać 1 łyżke masła dodac 1/2 łyzki mąki zrobic zasmażke i wlać ją do buraczków >podawac na ciepło
ZIEMNIAKI PIECZONE
ziemniaki ugotować pokrojone w ćwiartki jak wystygną wrzucić na rozgrzane masło doprawić przyprawą do ziemniaków i frytek i koperkiem i smażyć aż się przyrumienią często obracając
xmarkox 2011-07-03
Choć daleka droga do Ciebie,
.Choć życie jest trudne i złe.
.Jest jednak ktoś w oddali,
.Kto miłe Pozdrowienia Ci śle.
`````PRZYJAŹŃ
```````TO WARTOŚĆ
```````` KTÓREJ NIE DA SIĘ
``````````` WYCENIĆ!!!
krynia2 2011-07-03
Napewno pyszne........a orzechy włoskie?...........spróbuje tak przyrządzić może mi sie uda..............pozdrawiam.
ragda 2011-07-04
♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.
Dnia pełnego radości...
życzę...
.............Smacznego
(>""<)
(`●_●')
{_}{_}*..POZDRAWIAM:)
♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.҈.♥.
jonna 2011-07-05
Polędwica to delikatne mięso, a sos na pewno jest o ciekawym smaku......Dzięki za przepis, to zaraz lepiej smakuje.HI,HI.