POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZAPIEKANA SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZAPIEKANA SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI

Polędwicę umyć i osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do oliwy. Tak przygotowaną oliwą natrzeć dokładnie mięso, przykryć naczynie i wstawić na 30 min. do lodówki. Uwaga: ja nie solę, bo sos jest słony!
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. mieso położyć do brytfanki i piec 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec 20 min
5 minut przed końcem pieczenia położyć na mięso plastry sera i posypać orzechami. Piec około 5 min. a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso na ok. 15 min..

Ser wraz z oliwą oraz orzechami stworzy delikatny i smaczny sos, którym polać mięso przed podaniem na stół.