nasturcja

nasturcja

Zupa – Pomidorowa zupa-krem z kwiatem nasturcji

Składniki:

- 0,8 l wody

- 200 g włoszczyzny

- 1 kg pomidorów

- 1 cebula

- 40 g masła

- 1 łyżka maki

- 60 ml śmietanki

- 1 łyżka cukru

- sól do smaku

- po 1 łyżeczce gęstej śmietany na osobę

- po 1 listku bazylii na osobę

- po 1 kwiatku nasturcji na osobę

Sposób przygotowania

Z włoszczyzny ugotować wywar. Pokrojone pomidory i cebulę krótko przesmażyć w

połowie masła, podlać małą ilością wywaru. Przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym

wywarem. Podprawić mąką rozmieszaną w śmietanie z małą ilością wywaru. Zagotować,

dodać cukier oraz sól do smaku. Przed podaniem dodać pozostałą część masła.

Sposób podania

Zupę nalewamy do bulionówek, na wierzch kładziemy duży kleks śmietany i dekorujemy listkiem bazylii i kwiatem nasturcji. Kwiaty nasturcji powinny być wcześniej obficie skropione sokiem z cytryny – wtedy będą się nadawały do zjedzenia.