Zupa – Pomidorowa zupa-krem z kwiatem nasturcji
Składniki:
- 0,8 l wody
- 200 g włoszczyzny
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 40 g masła
- 1 łyżka maki
- 60 ml śmietanki
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- po 1 łyżeczce gęstej śmietany na osobę
- po 1 listku bazylii na osobę
- po 1 kwiatku nasturcji na osobę
Sposób przygotowania
Z włoszczyzny ugotować wywar. Pokrojone pomidory i cebulę krótko przesmażyć w
połowie masła, podlać małą ilością wywaru. Przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym
wywarem. Podprawić mąką rozmieszaną w śmietanie z małą ilością wywaru. Zagotować,
dodać cukier oraz sól do smaku. Przed podaniem dodać pozostałą część masła.
Sposób podania
Zupę nalewamy do bulionówek, na wierzch kładziemy duży kleks śmietany i dekorujemy listkiem bazylii i kwiatem nasturcji. Kwiaty nasturcji powinny być wcześniej obficie skropione sokiem z cytryny – wtedy będą się nadawały do zjedzenia.