nasturcja

nasturcja

Nasturcja

Jest rośliną ozdobną o żółtych i pomarańczowych kwiatach. Kwitnie od czerwca do przymrozków. Jadalne są liście i kwiaty. Ma bardzo intensywny zapach i ostry smak. Nasturcja może być wykorzystana do potraw z serem, jajkami, do wzbogacenia smaku pasztetów, sufletów, zapiekanek. Pączki możemy marynować, a niedojrzałe nasiona zastępują w potrawach kapary. Zawiera sole mineralne, olejki eteryczne, błonnik. Ma działanie bakteriobójcze, zalecana w zakażeniach dróg oddechowych i moczowych.


Kwiaty nasturcji z pomidorkami koktajlowymi i brzoskwinią

2 garści kwiatów nasturcji
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
10 pomidorków koktajlowych
1 połówka brzoskwini z syropu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki syropu od brzoskwiń
sól
cukier
biały pieprz mielony
Delikatnie umyć kwiaty nasturcji. W misce ułożyć kwiaty , dodać przekrojone pomidorki, usiekaną natkę . Wymieszać olej z sokiem z cytryny, odrobiną soli, cukru i pieprzu. Polać kwiaty. Delikatnie zamieszać .
Robić bezpośrednio przed podaniem bo inaczej kwiaty zmiękną i stracą kształt.