Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych, leczniczych i odżywczych amarantusa należą:
zdolność do obniżania i regulowania poziomu glukozy we krwi,
dostarczenie do organizmu niezbędnych witamin i minerałów,
zapobieganie rozwijaniu się anemii, wynikającej ze zbyt niskiej podaży żelaza,
regulowanie biosyntezy cholesterolu,
możliwość stosowania przez osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię,
wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia,
opóźnianie fizjologicznego procesu starzenia się organizmu dzięki wysokiej zawartości skwalenu,
regulowanie kłopotów trawiennych i dolegliwości związanych z układem pokarmowym.
U mnie od lat wysiewa się sam,muszę pilnować ,żeby nie zarósł całego ogrodu.
keisidz 2023-10-29
Majowie i Aztekowie uprawiali tą roślinę na ogromnych polach i uważali, że jest święta. Mielili nasiona amarantusa (nazywanego też szarłatem) tak jak dzisiaj mielimy ziarna pszenicy by powstała mąka, a z niej przyrządzali tortille, placki i napoje. Młode liście i pędy wykorzystywali jako warzywo dodając między innymi do sałatek. Szarłat był uznawany za pożywienie dodające siły, charyzmy i waleczności.