Uwielbiam te chleb
https://www.garnek.pl/ewaiza/24295361/chleb-pszenny
30 dag maki pszennej , 20 dag zytniej jasnej typ 720, 35 dag letniej wody, 1,5 lyzeczki soli ( ja daje sol morska do kazdego chleba),10g swiezych drozdzy ( ja dodaje 15g).Wszystkie skladniki wrzucam do robota i wyrabiam 2- 3 min.Przykrywam i odstawiam do wyrosniecia.1-2 godz trzeba sprawdzac jak podwoi objetosc.Miedzy czasie nagrzewam piekarnik do 230stopni wraz z garnkiem ,gdy chlebek wyrosnie wyciagam goracy garnek wrzucam ciasto do garnka (mam taki owalny garnek ze chleb w trakcie pieczenia ladnie sie formuje)i pieke 10 min po 10 minutach zmniejszyc temp. do 210 i podpiekac 30-35 min .15 min przed koncem zdejmuje pokrywke z garnka i pieke bez pokrywki aby ladnie sie zarumienil. .Ciasto ma miec luzna konsystencje.
maria10 2022-02-04
....ale mi zapachniało takim świeżutkim chlebem..... jak bym zjadła kromeczkę takiego świeżego chleba z masełkiem i popiła maślanką własnego wyrobu..... ale to tylko marzenie.... pozdrawiam gorąco:)))))