https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2371863342949364&id=553236358145414
2 i 3/4 szkl mąki pszennej - użyłam mąkę tortową, 2 dag świeżych drożdży, 3 żółtka, 3 - 4 pełne łyżki cukru, 1/2 szkl mleka, 50 g masła - użyłam od Maluta 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, pełna łyżka kwaśnej śmietany - użyłam 18 % od Maluta
Do miski wsypałam mąkę. Dodałam żółtka, letnie mleko w którym rozpuściłam drożdze i cukier, letnie stopione masło, aromat, śmietanę. Zagniotłam jednolite pulchne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i zostawiłam na 1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie urosło przełożyłam na blat kuchenny lekko oprószony mąką. Uturlałam wałek ok 40 cm długi, ok 6 cm szeroki. Wałek ciasta podzieliłam na 6 mniej więcej równych części. Z każdej części ciasta uturlałam wałek ok 40 cm długi. Wszystkie wałki podzieliłam na 3 równe odcinki. Końce 3 odcinków ciasta zlepiłam. Następnie uplotłam warkocze. Gotowe chałki przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wysmarowałam dobrze rozmąconym białkiem jajka. Posypałam obficie kruszonką. Bułeczki nakryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut do ponownego wzrostu. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra dół na środkowym poziomie ok 25 min - do ładnego zarumienienia. Letnie drożdżówki mozna oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Użyłam szklankę o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszlo 6 chałek
Kruszonka
2 pełne łyżki miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 4 pełne łyżki mąki
Do miski wsypałam cukier, mąkę, dodałam masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka
niusia1 2022-01-30
u Ciebie to dopiero specjał- nie dość,że pyszne to jeszcze tyle warkoczów hihhi- brawoTy!