Ciasteczka z maslem orzechowym

Ciasteczka z maslem orzechowym

100 g masła

150 g mąki pszennej ( dalam ciemna orkiszowa )

1 jajko

100 g masła orzechowego + troche czekoladowego

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 180 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie Masło, masło orzechowe i brązowy cukier ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagniatamy ciasto, umieszczamy je pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ze schłodzonego ciasta wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5 cm, w niektórych możemy wycisnąć napisy za pomocą specjalnych szablonów. Ciasteczka w 2-3 cm odstępach układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy przez 10-12 minut, uważając, aby ciasteczka za bardzo się nie zrumieniły. Ciastka studzimy na zewnątrz piekarnika. Dla urozmaicenia część z nich możemy przełożyć nutellą.Ja polowe ciasteczek przelozylam maslem orzechowym , smak rewelacja .

Ten przepis mam z internetu , jak znajde link to podam

astra40

astra40 2019-11-28

Mniam.....muszę upiec!

anad60

anad60 2019-11-28

mniam mniam :)

ewci1

ewci1 2019-11-29

Z maslem orzechowym jeszcze nie pieklam ,napewno wyprobuje przepis..dziekuje:)

marty

marty 2019-11-29

pychota !!!

dodaj komentarz

kolejne >