BABECZKI NA JOGURCIE GRECKIM

BABECZKI NA JOGURCIE GRECKIM

Weekendowe grillowanie
*******************
100 ml jogurtu typu greckiego
60 g masła
1 duże jajo
80 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 limonki
120 g mąki pszennej
Na lukier:
200 g cukru pudru trzcinowego
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić i wystudzić.
Do miski wbić jedno jajo, wlać jogurt grecki, wystudzone masło i wsypać cukier. Energicznie wymieszać miotełką do ubijania.
Mąkę przesiać, dodać sody oczyszczonej, skórkę z limonki i szczyptę soli. Przesypać do mokrych składników i wymieszać łyżką do ich połączenia.
Masę przełożyć za pomocą łyżki do foremek na małe babeczki do 2/3 ich wysokości (Ja piekłam w silikonowych, jeżeli macie inne to wysmarujcie je masłem i posypcie mąką).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-30 minut – zależy od piekarnika i wielkości foremek (ogółem do suchego patyczka).
https://przezogrodek.pl/babeczki-na-jogurcie-greckim-do-koszyczka/