KOPCIUSZEK I CYTRYNKA

KOPCIUSZEK I CYTRYNKA

Ciasto Cytrynka
*********
5 jajek ,szklanka cukru, szklanka maki pszennej
Ubic bialka na sztywno, utrwalic cukrem,dodac zoltka. Na koniec powoli wsypac make i mieszac w jena strone .Wylac na foremke wylozona pergaminem Piec w temp 160°C przez okolo 20-25 min do suchego patyczka
Masa cytrynowa
2 szkl wody, 2 szt cytryn, 2 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 budyn smietankowy,
1,5 szkl wody zagotowac z cukrem i sokiem z dwoch cytryn i skorka cytrynowa.Reszte wody miksujemy z jajami i budyniem. Jak woda zagotuje sie wlewamy zmiksowane jaja z budyniem doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy goraca mase na zimny biszkopt ,chlodzimy.
Masa smietanowa
0,5 l kremowki
cukier puder10 dag
zelatyna trzy lyzeczki
Zelatyne namoczyc w 1/3 szkl zimnej wody zagotowac i wystudzic ( ja zamiast zelatyny dalam galaretke cytrynowa)
Kremowke ubic na sztywno dodac cukier puder , na koniec zelatyne caly czas miesazajac .Mase smietanowa wylac na wysudzona mase cytrynowa.N gore nalezy ulozyc lekko nasaczaone w wodzie z sokiem cytrynowym herbatniki. Wierzch ciasta polowamy lukrem zrobionym :cukier puder +sok z cytryny .Ciasto chlodzimy
Przepis pochodzi z TVS Remigiusz Raczka
****************
Ciasto Kopciuszek Z ksiazki siostry Anastazji
**********

Biszkopt
6 jajek ,szklanka cukru krysztalu, szklanka maki,plaska lyzecka proszku do pieczenia
Bialka ubic na sztywno dodac zoltka i cukier,dodac make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszac .Piec w temp 160-180 °C okolo 30-40 min.
Upiec drugi biszkopt jasny ( taki sam przepis) tylko dodac pol szklanki maku.
Masa budyniowa
*****
Pol litr mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 4-5 lyzek cukru krysztalu,25 dag masla
Ugotowac budyn ,Maslo utrzec i dodac przestudzony budyn.
Masa smietanowa
**********
pol litr smietany kremowki, 1 galaretka czerwona, 1-2 lyzki cukru pudru
Galaretke rozpuscic w1/4 szkl wody .Smietane ubic, dodajac cukier. Na koncu polaczyc z tezejaca galaretka.
3 paczki herbatnikow szkolnych
3/4 szklanki rumu
Przelozenie ciasta
********
Biszkopt jasny - masa smietanowa- biszkopt z makiem -masa budyniowa -herbatniki nasaczone rumem - polewa
Polewa- robie swoja

Polewa:
3 lyzki masla
3 lyzki smietany
3 lyzki kakao
6 lyzek cukru
Gotowac na wolnym ogniu az polewa zgestnieje,