Przepis:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 250 gram masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części 60% i 40%, włożyć do zamrażarki.
- 5 jabłek
obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, według uznania dać cukru i cynamonu.
- 2 budynie
zagotować z 3 łyżkami cukru w 750 ml mleka.
Większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, można uklepać ciasto na boki (ich niczym nie smaruje), wyłożyć jabłka, na jabłka ciepły budyń i na budyń zetrzeć drugą mniejsza połowę ciasta.
Piec 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego
maria10 2016-10-16
..... fajny przepis..... a ciasto z jabłkami na czasie..... pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:))))
oliwkaa 2016-10-17
będzie pyszniutki !
niusia1 2016-10-21
mam podobny przepis już od lat,ale dawno tego nie wiem czemu nie piekłam- przypomniałaś mi,bo dobre ciasto;
oriola 2016-10-23
Kiedyś to ciasto często piekłam najsmaczniejsze było gdy jabłka zalane były budyniem różowym np (truskawkowy,malinowy,wiśniowy).Polecam.
vivien5 2016-10-23
Witam !!!
Kiedyś robiłam pychotla jest to ciasto , zagubiłam przepis super że trafiłam do twojej galerii znowu zacznę piec:)) .......Same smakowitości u ciebie ...
Przyjemnej miłej niedzieli życzę i serdecznie pozdrawiam :))