https://www.pustykociolek.pl/2014/07/sernik-z-jogurtow-greckich.html
Składniki:
3 jogurty greckie po 400 ml
3 budynie śmietankowe bez cukru (takie standardowe na 0,5 l mleka)
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru (zwykły kryształ też daje radę)
szczypta soli
paczka podłużnych biszkoptów
Przygotować 3 miski (jedna dość duża, żeby na końcu pomieścić wszystkie składniki).Oddzielić żółtka od białek. 1 - W największym naczyniu zmiksować żółtka z cukrem pudrem. 2 - Jogurty dokładnie wymieszać z budyniami. 3 - Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Następnie: do żółtek dodać jogurty, dobrze wymieszać łyżką. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i również delikatnie, ale dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej ciasno biszkopty. Wylać masę jogurtową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
babcia1 2016-07-17
ale cudnie wyrósł ..widocznie kolejność dodawanie taki daje efekt? bardzo lubimy ten serniczek ale mnie nigdy tak wysoko nie wyrasta..może za dużą blachę daję ? ładnie się pocieszam ..hihi