Plesniak inaczej Skubaniec

Plesniak inaczej Skubaniec

Najlepszy jaki jadlam
3 i 1/2 szkl maki
6 zoltek
dzem
2 lyzki kako
lyzeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 kostki margaryny/masla
NA PIANE
1 i 1/2 szkl. cukru
3 lyzeczki maki ziemniaczanej
6 bialek
Z pierwszych czterech skladnikow (bez kakao i dzemu) zagniesc ciasto,podzielic je na 3 czesci. Jedna czesc rozwalkowac wylepic nim dno formy.Druga czesc ciasta polaczyc z kakao .Ciasto ciemne i pozostale jasne wlozyc na 20 min. do zamrazalnika .
Na wierzchu ciasta w formie rozsmarowac dzem . Na tarce zetrzc
schlodzone ciemne ciasto. Na ciemne ciasto oproszyc dzemem.
Bialka ubic ,jak bedzie juz dobrze ubite
dodac cukier i make ziemniaczana.
Piane rozsmarowac .Jasne ,schlodzone ciasto
skubac i rozkladac na pianie. Piec w temp. 190 °C przez 45 min.

niusia1

niusia1 2016-07-13

chyba upiekę,bo sto lat go nie robiłam a taki apetyczny u ciebie;

astra40

astra40 2016-07-13

Ale pyszny! Bardzo go lubię :) Robię też z owocami sezonowymi np. czereśnie, wiśnie, śliwki :)))

babcia1

babcia1 2016-07-13

o rany ale wygląda ..mniam !!

krysty9

krysty9 2016-07-13

dla mnie każdy pleśniak jest pyszny :)

wolke1

wolke1 2016-07-13

wygląda mniamniuśnie....

brzozka

brzozka 2016-07-13

U nas zamiast dzemu dawano agrest ze sloika. Pysznosci :).
Najlepsze ciasto pod sloncem !

lila08

lila08 2016-07-13

bardzo lubimy ,kiedyś często piekłam ale u nas skubaniec to nie to samo co pleśniak ...

alkaa

alkaa 2016-07-13

jak dawno go nie piekłam...pysznie wygląda...

lenka58

lenka58 2016-07-14

Pysznie wygląda i pewnie takoż smakuje:-))))

hancia

hancia 2016-07-14

Pyszne ciasto;) pozdrawiam

maria10

maria10 2016-07-15

..... moja mama kiedyś go piekła i to nawet często..... ja niestety nie piekę już ciast.... gorąco pozdrawiam i życzę dobrego dnia i weekendu:))))))

elen1

elen1 2016-07-15

dziękuję za przepis ciasto pyszne i szybciutko się robi pozdrawiam miłego dnia:)

szaman1

szaman1 2016-07-16

Miłej słonecznej niedzieli życzę , u mnie piękna słoneczna pogoda :)

dodaj komentarz

kolejne >