35 dag maki pszennej
3 dag maki ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru(dalam stevie)
torebka cukru waniliowego
jajko
15 dag masla kub margaryny.
MASA ORZECHOWA
3 bialka
4 lyzki cukru
1 szkl posiekanych drobniutko,albo grubo
zmielonych mieszanych.
Oba rodzaje maki ,proszek do pieczenia,cukier,cukier waniliowy,jajko i maslo utrzec mikserem na jednoloita mase.
Wstawic owiniete w folie do lodowki ,aby sie schlodzilo 1 godz.
Rozwalkowac ,wylepic na wylozony papier w tortownicy ponakuwac widelcem. Zapiec ok. 15 min.w temp.180°C.
Jak ciasto piecze sie mozna przygotowac mase .Ubic bialka na sztywno,dodac cukier i wymieszac z orzechami.Wyjac spod posmarowac cienka warstwe kwasnego dzemu,na to wylozyc mase orzechowa ,posyPac obficie platkami migdalowymi i suszyc w piekarniku 40 min.w temp.100°C.
Ja po tym czasie zwiekszylam temp. aby zarumienily sie migdaly.
dodane na fotoforum:
danka1 2013-10-27
smacznego - bo co ja mogę innego ?
badi08 2013-10-27
pyszności, pyszności i dzięki za przepis! Pozdrawiam cieplutko jesiennie, pogoda jest taka łaskawa i przygrzewa słonko !
oliwkaa 2013-10-28
Fajny przepis ...
kimeraj 2013-10-29
Ale bym zeżarła....
Izuniu wszystko w porządku u Ciebie? Wichura nie narobiła szkód?
lila08 2013-10-29
Izko ,co tak długo nie ma Ciebie ??? czy może coś złego dzieje się???
odezwij się ...